Arbeidsrecht

Nieuwe wet beperkt verbod op nevenwerkzaamheden werknemers

Door:
Melissa Overbeek
Nieuwe wet beperkt verbod op nevenwerkzaamheden werknemers
Met de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden die 1 augustus ingaat, wijzigen de regels rondom nevenwerkzaamheden. De richtlijn beperkt de mogelijkheid van u als werkgever om de werknemer te verbieden ergens anders werkzaamheden uit te voeren. Tenzij er sprake is van een objectieve rechtvaardigheidsgrond. Wat betekent dit en hoe bereidt u zich hierop voor?
Onderwerpen
Werkgevers opgelet! Nieuwe Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Introductie tot de wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Werkgevers opgelet! Nieuwe Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Lees dit artikel

Dit is deel één van een serie van vier artikelen.

Wat is een nevenwerkzaamhedenbeding? 

Werknemers zijn in principe vrij om nevenwerk te verrichten naast een arbeidsovereenkomst. Vaak nemen werkgevers een nevenwerkzaamhedenbeding op in de arbeidsovereenkomst. Bijvoorbeeld dat de werknemer geen nevenwerkzaamheden mag verrichten, tenzij hij daar toestemming voor krijgt van de werkgever. Op dit moment is het nevenwerkzaamhedenbeding niet wettelijk geregeld. Vanaf 1 augustus 2022 komt daar verandering in. 

Uitzondering op het verbod: een objectieve rechtvaardigingsgrond 

U mag alleen nog een verbod opnemen om nevenwerkzaamheden te verrichten tijdens het dienstverband als sprake is van een objectieve rechtvaardigingsgrond. Bijvoorbeeld: 

  • als de gezondheid en veiligheid van de werknemer in het geding is. Bijvoorbeeld bij schending van de Arbeidstijdenwet (hierin staan onder andere regels over werk- en rusttijden, pauzes en nachtdiensten);  
  • de bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie;  
  • als nevenwerkzaamheden uw werkgeversbelang schaadt. Denk aan ongewenste concurrentie.  

Het is niet verplicht om deze uitzonderingen vooraf in de arbeidsovereenkomst zelf op te nemen. U mag ook, zodra de werknemer bij u meldt nevenwerkzaamheden te (willen) gaan verrichten, aangeven of en welke uitzondering zich voordoet, en dus of er een verbod geldt.  

Video

Pas uw juridische documenten aan 

Door de wetswijziging zijn bestaande bepalingen in de arbeidsovereenkomst die nevenwerkzaamheden verbieden ongeldig als u geen objectieve rechtvaardigingsgrond aandraagt. Staat er een absoluut verbod op nevenwerkzaamheden? Pas dit dan aan naar een verplichting om vooraf toestemming te vragen. Het beding kan in de arbeidsovereenkomst of het arbeidsvoorwaardenreglement staan. Voor beiden gevallen geldt: zorg dat het beding aan de nieuwe wet voldoet. 

Hulp nodig bij het opstellen van een geldig nevenwerkzaamhedenbeding?

Wij denken en werken mee met ondernemers op alle vlakken van het arbeidsrecht. Van contractenwerk, advies bij arbeidsvoorwaarden tot begeleiding van grotere arbeidsrechtelijke vraagstukken. We werken als uw juridische team, als spiegel en sparringpartner. En waar nodig procederen wij voor u. Uw arbeidsrechtzaken regelen wij, zodat u kunt blijven doen waar u goed in bent: ondernemen.

Onze juristen helpen u graag!

Maak binnen 5 minuten uw juridische document

Legal docs van Grant Thornton maakt het voor u mogelijk in 3 stappen.

De documenten uit de contractenwebshop zijn standaarddocumenten die u zelf samenstelt. U koopt deze documenten dus zonder een persoonlijk juridisch advies.

informatieverplichting
Artikel 2: Uitbreiding informatieplicht
Uitbreiding van de informatieverplichting voor werkgevers per 1 augustus
Lees dit artikel
studiekostenbeding
Artikel 3: Studiekosten
Per 1 augustus wijzigen de regels rondom studiekosten voor verplichte opleidingen
Lees dit artikel
Wet flexibel werken
Artikel 4: Wet flexibel werken
Aanpassing Wet flexibel werken: verzoek om arbeid met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden
Lees dit artikel