Bent u ondernemer met een eenmanszaak of vennootschap onder firma (VOF)? Beoordeel dan of het overstappen naar een besloten vennootschap (BV) voor uw onderneming interessant is. Dit kan u fiscaal voordeel opleveren én beperkt vanaf de omzetting ook uw juridische aansprakelijkheid. Als u voor 1 oktober aanstaande een intentieverklaring registreert is uw onderneming vanuit fiscaal oogpunt al per 1 januari 2021 een BV. We zetten de voordelen van een BV voor u op een rij.
Onderwerpen

Fiscale voordelen bij overstap naar een BV

Startende ondernemers richten vaak een eenmanszaak of vennootschap onder firma op. Dat is makkelijk en levert fiscale voordelen op voor (startende) ondernemers in de inkomstenbelasting. Maar als u succesvol bent en uw winst stijgt, dan is een BV misschien wel fiscaal voordeliger voor u. Een BV kan een deel van de belasting uitstellen. Soms is de totale verschuldigde belasting ook lager dan voor een eenmanszaak. Waar het omslagpunt ligt hangt af van het type onderneming. Maar bij een winst van meer dan € 100.000 per jaar wordt het interessant om te onderzoeken.
Kortom: een onderneming in BV-vorm kan fiscaal voordeliger zijn dan een eenmanszaak. Ook als u van plan bent om met anderen samen te werken, een overname te doen of nadenkt over een verkoop.

Juridische voordelen bij overstap naar een BV

Een keuze voor een andere rechtsvorm heeft ook juridische aspecten. Als eenmanszaak of VOF bent u met uw gehele privé vermogen aansprakelijk voor schulden van de onderneming. Hieronder vallen onder andere uw woning en uw spaargeld. Dit kan dus flinke gevolgen hebben. Vooral als u actief bent in een branche met veel risico’s op grote schade. Maar denk ook eens aan de risico’s als u personeel in dienst heeft (transitievergoeding!) of werkt met vergunningen. Als u onderneemt via een BV is alleen de BV aansprakelijk voor ondernemingsrisico’s. Uw privé vermogen (buiten de BV) valt in principe buiten deze aansprakelijkheid. Alleen als u zich niet aan wettelijke regels houdt, bent u alsnog aansprakelijk met uw privé vermogen.
In onze praktijk zien we ook vaak dat een onderneming in BV-vorm serieuzer wordt genomen als contractspartner. Ook is het makkelijker om via een BV externe financieringen te regelen of een samenwerking aan te gaan.

Denk ook nog hieraan bij overstap naar een BV

Het omzetten van uw eenmanszaak of VOF in een BV kan op verschillende manieren. Bij een juiste uitvoering vindt de omzetting zonder belastingheffing plaats.
Een ander punt om rekening mee te houden zijn de administratieve verplichtingen van een BV. Zo moet de BV zelfstandig aangifte vennootschapsbelasting indienen, is publicatie van de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel noodzakelijk en is vaak een salarisadministratie voor uw eigen salaris nodig.

Registreer een intentieverklaring

Het omzetten van eenmanszaak of VOF naar een BV kan op ieder moment. Maar registreert u voor 1 oktober 2021 een intentieverklaring bij de Belastingdienst, dan kan de BV voor fiscale doeleinden nog per 1 januari 2021 worden opgericht. Dit is fiscaal vooral interessant als u een hoog resultaat over 2021 verwacht. Juridisch komt de BV altijd pas tot stand op de datum van oprichting. U bent niet verplicht gebruik te maken van de geregistreerde intentieverklaring. Het is geen probleem als u toch niet kiest voor omzetting.

Wij helpen u graag

Heeft u hulp nodig om de juiste rechtsvorm voor uw onderneming te bepalen? Of wilt u een intentieverklaring registreren bij de Belastingdienst? Neem dan contact op met uw belastingadviseur van Grant Thornton. Wij staan klaar om u te helpen.

Blijf op de hoogte!

Wij geven u graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.