Cor Overduin is belastingadviseur bij Grant Thornton. Met zijn toekomstgerichte blik treedt hij regelmatig op als sparringpartner bij klanten met Business Development vraagstukken.

Onderwerpen die u als ondernemer het liefst vermijdt

Omdat ze complex zijn en voortdurend lijken te veranderen. Nieuwe richtlijnen op het gebied van (inter)nationale verslaglegging bijvoorbeeld. Belastingaangifte. Of veranderingen in de fiscale wet- en regelgeving. Toch moet u als ondernemer op de hoogte zijn. Weten binnen welke marges u kunt opereren, ook als die marges voor verschil van interpretatie vatbaar zijn. Hoe meer u weet, hoe minder risico u loopt. Tegenwoordig is IT hierbij een geweldig hulpmiddel.

Vroeger zorgde gebrek aan overzicht nog wel eens voor een compliance-risico. Vulde ik cijfers uit een jaarrekening noodgedwongen aan met gegevens uit een interview. Of moest ik achteraf aanvullende overzichten opvragen. Nu gebruik ik slimme IT-tools om data te verzamelen. Alle data, dus mijn informatie is vollediger, ik heb meer gegevens om te analyseren en ik kan beter en gerichter advies geven.

Toch wilt u zicht op fiscale risico’s

Stel, u heeft een reisorganisatie die Rijncruises organiseert, van Amsterdam naar Bazel. Als uw schip eenmaal vertrokken is gaan er onderweg in drie landen spullen van en aan boord. Up-to-date kennis van de btw-tarieven in de verschillende landen is niet alleen onontbeerlijk, u kunt hier ook inkoopvoordeel behalen. Ander voorbeeld: uw organisatie vergoedt nog steeds de kosten voor bedrijfsfitness, terwijl dit volgens de nieuwe werkkostenregeling in de vrije ruimte valt. Bent u werkgever? Dan is het verstandig om deze secundaire voorwaarde te heroverwegen.

De laatste tijd krijg ik ook veel vragen over Transfer pricing. Stel, u bent een multinational die in Nederland een product maakt voor 100 euro. Dit product verkoopt u voor 300 euro intern door aan de Duitse verkoopafdeling van uw onderneming, die het op de Duitse markt verkoopt voor 320 euro. Dan kan het zijn dat de Duitse fiscus zegt: ‘Een winst van 20 euro per product is niet reëel, wij corrigeren uw winst naar 100 euro’.

U zult dan zelf met de Nederlandse fiscus in onderhandeling moeten om geen dubbele belasting te hoeven betalen. Voorkomen is hier beter dan genezen.

Fiscaal in control zijn loont

Zorg dat u weet wat uw fiscale risico’s zijn en waar uw kansen liggen. Bij de nieuwe WKR gaat het erom dat u weet wat belast is en wat niet. Zo voorkomt u een naheffing en de rompslomp die dat met zich meebrengt. Bij btw gaat het erom dat u voor elke fase in het proces het juiste btw-tarief rekent. Dit kan u veel geld opleveren. Bij Transfer pricing is het relevant om de marges te kennen waarbinnen u redelijkerwijs kunt opereren.

Om meer grip te krijgen op dit soort processen bestaat slimme software. Ons Tax Control Framework legt fiscale risico’s bloot en helpt u om ze te beheersen. Ook in het kader van horizontaal toezicht is het Tax Control Framework een prima hulpmiddel om aan te tonen dat u in control bent. En als u uw processen optimaliseert, doet u twee dingen: u brengt uw risicobeperking op een hoger niveau en u vergroot uw groeikansen. U bent zoals dat heet ‘fiscaal in control’.

Gerelateerde artikelen