article banner
Tax control

Wat is belangrijker, de fiscale regels of het bedrijfsproces?

Goeie vraag

Kent u alle voor uw onderneming relevante fiscale regels?

Nee? Er was een tijd dat 'fiscaal in control zijn' over regels ging. Als u op de hoogte was en de regels volgde - iets waar een goede Tax Director uitstekend voor was opgeleid - was er geen vuiltje aan de lucht. Maar door de opkomst van internet en de steeds grotere roep om fiscale transparantie is tax de afgelopen jaren een boardroom-onderwerp geworden. Ligt het steeds vaker op het bord van de CFO. Gaat het gesprek steeds meer over processen in plaats van regels. Over de geest van de wet in plaats van de letter. Een ontwikkeling om scherp op te zijn.

Processen worden steeds belangrijker

Natuurlijk is het belangrijk om de regels te kennen, nationaal en internationaal. Maar belangrijker is het om te weten welke fiscale processen zich binnen uw onderneming afspelen. Het Tax Control Framework is hiervoor een geweldig instrument, omdat het u helpt om precies in kaart te brengen wat er in elk proces gebeurt, van begin tot eind. Zo weet u welke betrokkenen welke verantwoordelijkheden dragen. En u weet wat de risico's zijn, zodat u protocollen kunt ontwikkelen voor uitzonderingen. Verantwoordelijkheden kunt herverdelen als dat leidt tot een effectievere risicobeperking. Zodat u 'in control' bent. Een prettig gevoel.

Zorg voor flawless processen

Eén van onze opdrachtgevers is een internationale webshop die per jaar tien miljoen pakketjes verkoopt met een gemiddelde waarde van 15 euro. In 25 Europese landen, allemaal met een ander btw-tarief. Ook vanwege de vele retouren kent een webshop een complexe en dus risicovolle btw-administratie. Dat ging regelmatig goed mis. Nu hebben ze een Tax Control Framework dat alle nodige btw-checks doet en onmiddellijk de afwijkingen eruit haalt. Alle betrokkenen weten hoe het proces werkt en ze weten wat te doen bij een uitzondering. Het resultaat: veel minder risico, meer rust en: meer focus op ondernemen. Wij zouden zeggen: een win-win-win.

Meer weten over tax control?
Download het rapport 'Van fiscale risico’s naar beheersing' Download PDF

Bent u ‘in control’ voor uw fiscale risicobeheersing?

Snel veranderende wet- en regelgeving, een toenemende beschikbaarheid van fiscale data en meer interesse van stakeholders voor de fiscale positie van uw onderneming. Meer weten? 

Download het rapport Tax control: Van fiscale risico’s naar beheersing