article banner
Tax

Pas ik de WKR op de juiste manier toe?

John Boer John Boer

Structurele inbedding in administratie en processen

U past de werkkostenregeling (WKR) toch al goed toe? Nou ja, dat is maar zeer de vraag. In de meeste gevallen is de WKR op de één of andere manier 'in beeld', maar niet structureel ingebed in de administratie en de processen. U vraagt zich wellicht af, doe ik het goed, zijn de arbeidsvoorwaarden in orde en waar zitten de fiscale kansen als het gaat om de toepassing van de WKR?

Payroll is verantwoordelijk voor de WKR, toch?

De WKR eindheffing moet u verantwoorden in de aangifte loonheffingen. Dat maakt Payroll inderdaad verantwoordelijk. Maar het is natuurlijk niet zo dat alle vergoedingen en verstrekkingen via de payslip worden verwerkt. Wel de vaste (kosten)vergoedingen, maar niet de kosten die de werknemer apart declareert. Dat is verwerkt in de financiële administratie. En ook niet de kosten van personeelsuitjes bijvoorbeeld. Het is daarom belangrijk dat er goede en sluitende werkafspraken zijn tussen Payroll, HR en de financiële administratie.

Kansen benutten met de WKR

Ter illustratie een voorbeeld uit de praktijk. Bij een WKR-check - door onze specialisten - in de administratie van een grotere werkgever bleek dat, op basis van inmiddels achterhaalde wetgeving, ten onrechte een bedrag van ruim 100.000 euro teveel was ondergebracht in de vrije ruimte. Omdat deze klant de gehele vrije ruimte ruimschoots had overschreden betekende deze constatering een besparing van maximaal 80.000 euro eindheffing.

Het kan natuurlijk ook de andere kant op, als er ten onrechte bovenmatige vergoedingen of verstrekkingen niet in de vrije ruimte zijn opgenomen. Dan zijn de bedragen nog spannender in verband met mogelijke boetes en belastingrente van minimaal 8 procent.

Wat levert de check op?

Met de WKR-checker van Grant Thornton weet u, als CFO of dga, of u voor de WKR fiscaal 'in control' bent. En als HR-manager krijgt u mogelijk zelfs input om het arbeidsvoorwaardenpakket te verbeteren of goedkoper te maken.

Wilt u meer weten over wat de WKR-checker voor u kan opleveren? Vraag een demo aan.

Meer weten over de Werkkostenregeling? Bekijk ons WKR-dossier

Gerelateerde artikelen

Lees meer artikelen over de toepassing van de WKR

Is een bonus of loonsverhoging fiscaal aantrekkelijk met de WKR?

Als u een werknemer een loonsverhoging geeft dan is die daar ongetwijfeld best blij mee. Maar als werkgever bent u dat uit het oogpunt van een stijging in de loonkosten niet. De werkkostenregeling (WKR) biedt mogelijk een uitkomst. Lees hoe u een win-win bereikt door gebruik te maken van de WKR

Dga, maak optimaal gebruik van de WKR!

De werkkostenregeling (WKR) geldt ook voor de dga. Maar maakt u er optimaal gebruik van? Onder de WKR mag een werkgever maximaal 1,2 procent van het totale fiscale loon, de zogenoemde 'vrije ruimte', besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor werknemers. De werkgever moet deze dan wel aanwijzen als zogenoemd eindheffingsloon (bijvoorbeeld door ze als zodanig te labelen in de administratie). Over de zojuist bedoelde vrije ruimte hoeft geen loonheffing te worden afgedragen. Lees meer over het gebruik maken van de WKR.

Werkkostenregeling per 2020 verruimd

De vrije ruimte voor vergoedingen en vertrekking van de werkkostenregeling wordt per 2020 verhoogd van 1,2 procent naar 1,7 procent, voor de eerste 400.000 euro van het totale fiscale loon van de werkgever. Dit maakte staatssecretaris Snel van Financiën recent bekend. Wat betekent deze verruiming van de WKR voor u?

Moet u de eindheffing afrekenen met de belastingdienst voor de WKR?

In de eerste loonaangifte van het nieuwe jaar moet u de eindafrekening maken van alle vergoedingen en verstrekkingen aan uw personeel in 2018. Een overschrijding van de zogenaamde vrije ruimte moet worden aangegeven in uw aangifte Loonheffingen. Over deze overschrijding moet u 80 procent eindheffing afdragen! Lees meer over wat dit voor u kan betekenen.

Pas ik de WKR op de juiste manier toe?

U past de WKR toch al goed toe? Nou ja, dat is maar zeer de vraag. In de meeste gevallen is de WKR op de één of andere manier 'in beeld', maar niet structureel ingebed in de administratie en de processen. U vraagt zich wellicht af, doe ik het goed, zijn de arbeidsvoorwaarden in orde en waar zitten de fiscale kansen als het gaat om de toepassing van de WKR? Lees meer over het juist toepassen van de WKR.

Heb ik de WKR goed vertaald naar mijn financiële administratie?

Loonkosten maken een groot deel uit van uw totale kosten. De WKR beschrijft welk deel van uw loonkosten belast is, welk deel is vrijgesteld en welk deel valt in de 'vrije ruimte'. Een goede inrichting van de WKR-regeling beperkt niet alleen uw risico op een naheffing van de belastingdienst. Vaak valt er ook nog genoeg te besparen. Maar hoe weet u zeker of u de WKR-regels goed heeft toegepast en verwerkt in uw financiële administratie? Doe een WKR-check!

Levert de WKR ook subsidie op?

Het lage-inkomensvoordeel (LIV) is een tegemoetkoming als u werknemers in dienst heeft die rond het wettelijke minimumloon (WML) verdienen. Het kan zijn dat u uw werknemer rond het geldende WML-uurloon betaalt en u toch géén recht heeft op het LIV. Is daar dan wat aan te doen ? Ja, dat kan! Lees in dit artikel hoe u in aanmerking kunt komen voor het LIV.

Download de WKR-checker whitepaper

De WKR-regeling is een complexe regeling met veel valkuilen, dus u wilt er zeker van zijn dat u de regeling juist heeft toegepast. Als de belastingdienst langskomt en u heeft uw cijfers niet op orde, volgt een kostbaar en tijdrovend boekenonderzoek. Bovendien loopt u het risico op een aanzienlijke naheffing. Daarom heeft Grant Thornton een WKR-checker ontwikkeld die u in staat stelt om snel en adequaat een analyse te laten maken van de betrouwbaarheid van uw WKR-data. Een checker die onregelmatigheden blootlegt. Meer weten? Download de WKR-checker whitepaper.