article banner
Tax

Pas ik de WKR op de juiste manier toe?

John Boer John Boer

Structurele inbedding in administratie en processen

U past de werkkostenregeling (WKR) toch al goed toe? Nou ja, dat is maar zeer de vraag. In de meeste gevallen is de WKR op de één of andere manier 'in beeld', maar niet structureel ingebed in de administratie en de processen. U vraagt zich wellicht af, doe ik het goed, zijn de arbeidsvoorwaarden in orde en waar zitten de fiscale kansen als het gaat om de toepassing van de WKR?

Payroll is verantwoordelijk voor de WKR, toch?

De WKR eindheffing moet u verantwoorden in de aangifte loonheffingen. Dat maakt Payroll inderdaad verantwoordelijk. Maar het is natuurlijk niet zo dat alle vergoedingen en verstrekkingen via de payslip worden verwerkt. Wel de vaste (kosten)vergoedingen, maar niet de kosten die de werknemer apart declareert. Dat is verwerkt in de financiële administratie. En ook niet de kosten van personeelsuitjes bijvoorbeeld. Het is daarom belangrijk dat er goede en sluitende werkafspraken zijn tussen Payroll, HR en de financiële administratie.

Kansen benutten met de WKR

Ter illustratie een voorbeeld uit de praktijk. Bij een WKR-check - door onze specialisten - in de administratie van een grotere werkgever bleek dat, op basis van inmiddels achterhaalde wetgeving, ten onrechte een bedrag van ruim 100.000 euro teveel was ondergebracht in de vrije ruimte. Omdat deze klant de gehele vrije ruimte ruimschoots had overschreden betekende deze constatering een besparing van maximaal 80.000 euro eindheffing.

Het kan natuurlijk ook de andere kant op, als er ten onrechte bovenmatige vergoedingen of verstrekkingen niet in de vrije ruimte zijn opgenomen. Dan zijn de bedragen nog spannender in verband met mogelijke boetes en belastingrente van minimaal 8 procent.

Wat levert de check op?

Met de WKR-checker van Grant Thornton weet u, als CFO of dga, of u voor de WKR fiscaal 'in control' bent. En als HR-manager krijgt u mogelijk zelfs input om het arbeidsvoorwaardenpakket te verbeteren of goedkoper te maken.

Wilt u meer weten over wat de WKR-checker voor u kan opleveren? Vraag een demo aan.

Gerelateerde artikelen

Veel gestelde vragen over de werkkostenregeling (WKR) beantwoord

Als u vragen heeft over de werkkostenregeling (WKR), dan bent u niet de enige. Grote kans dat deze vraag al eens is gesteld. Hieronder beantwoordt onze ervaren adviseur een aantal van de meest gestelde vragen of bekijk alle veel gestelde vragen over de WKR.

Wat is de werkkostenregeling?

De werkkostenregeling (WKR) bepaalt of de vergoedingen en verstrekkingen aan uw werknemers belast zijn met loonbelasting. Door in uw administratie goed bij te houden welke extraatjes (zoals een personeelsfeest of een kerstpakket) u aan uw personeel geeft, voorkomt u een onverwachte naheffing.

Wat valt in de vrije ruimte WKR?

Veel werkgevers vinden het lastig om te bepalen: wat valt in de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) en wat niet? Een verkeerde beoordeling kan voor u vervelende gevolgen hebben.

In de vrije ruimte in de WKR valt een deel van de loonsom dat u onbelast aan uw werknemers mag besteden. Het percentage en de maximale loonsom die de vrije ruimte bepalen, worden jaarlijks bijgesteld.

Is de werkkostenregeling verplicht?

De werkkostenregeling (WKR) is verplicht voor iedere werkgever. Hoe weet u of u de WKR goed toepast? De WKR-checker helpt u bij deze beoordeling.

Hoe berekent u de werkkostenregeling?

Hoe berekent u als werkgever de werkkostenregeling (WKR)? Hoe weet u of u de WKR juist toepast en vastlegt? Onze specialisten hebben een handige tool ontwikkeld zodat u de WKR goed berekent en de vergoedingen en verstrekkingen juist rubriceert. Met deze rekentool maakt u eenvoudig een indicatieve berekening van de vrije ruimte binnen de WKR.

Hoe berekent u de vrije ruimte?

In de vrije ruimte in de WKR valt een deel van de loonsom dat u onbelast aan uw werknemers mag besteden. Het percentage en de maximale loonsom die de vrije ruimte bepalen, worden jaarlijks bijgesteld. Bekijk de website van de Belastingdienst voor het nu geldende percentage en de loonsom. Let op dat u de vrije ruimte niet overschrijdt. Over dit extra bedrag moet u namelijk 80 procent belasting betalen, ook wel de eindheffing genoemd. Let ook op de gebruikelijkheid van het bedrag dat u besteedt aan uw werknemers.