article banner
Loonbelasting

Is de WKR van toepassing op kosten voor thuiswerken?

John Boer John Boer

Het NIBUD heeft recent onderzocht wat de extra kosten van het thuiswerken zijn voor de werknemer. Aangezien veel werknemers nu thuiswerken vanwege COVID-19. Wie betaalt die kosten? En hoe kunt u als werkgever met deze kosten omgaan?

Om wat voor kosten gaat het?

Het gaat bij dit onderzoek om de kosten van koffie, thee, limonade, cup-a-soup, maar ook van wc-papier en extra gebruik van verlichting, verwarming en verkoeling. Deze kosten komen normaal gesproken voor rekening van de werkgever als de werknemer op kantoor is.

Volgens het NIBUD zijn de kosten voor de werknemer om en nabij de 2 euro per dag. Dat lijkt niet veel, maar als uw werknemer fulltime thuiswerkt dan is het toch 10 euro per week.

Is de thuiswerkplek fiscaal gezien een werkplek?

De werkgever mag een vergoeding voor deze kosten betalen. Deze vergoeding valt helaas in de vrije ruimte van de WKR. De vergoeding is namelijk niet gericht vrijgesteld, omdat de thuiswerkplek fiscaal gezien niet als werkplek kwalificeert.

Omdat de wetgever vanwege de coronacrisis de vrije ruimte voor 2020 heeft verhoogd van 1,7 % naar 3% voor de eerste € 400.000 loonsom van de werkgever, biedt dit wellicht een mogelijkheid om toch iets te doen richting uw werknemers die thuis werken. Ook wordt mogelijk een deel van het normale WKR-budget niet gebruikt dit jaar, denk aan personeelsfeesten en -uitjes. Hierdoor heeft u wellicht nog meer middelen beschikbaar in het WKR-budget.

Actualiteiten

Meld u aan voor onze nieuwsbrieven

Wij brengen u graag op de hoogte van nieuwe inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering en strategie voor de gezondheidszorgsector.

Aanmelden