Voorgaand evenement dinsdag 18 oktober 2022

De fiscale regels en plannen zijn volop in beweging en na Prinsjesdag is er weer meer bekend! Het Belastingplan 2023 is dan immers door de regering gepresenteerd.

In dit webinar komen de fiscale gevolgen en mogelijkheden voor de bouw- en vastgoedsector aan de orde.

In wetsvoorstellen, beleid en de voorjaarsnota van de regering zijn al vele maatregelen genoemd die aanzienlijke effecten hebben op het reilen en zeilen van de vastgoedbelegger/-intermediair, ontwikkelaar, aannemer etc. Te noemen zijn onder andere:

 • De box 3 spaarvariant en een toekomstig nieuw stelsel voor box 3.
 • Versobering van de leegwaarde ratio voor verhuurde woningen.
 • Hoger tarief box 2:  aanmerkelijk belangregeling (dividend).
 • Kortere tariefschijven vennootschapsbelasting.
 • Het wetsvoorstel excessief lenen: maximeren van het lenen van de eigen BV.
 • Versobering van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit.
 • Verhoging van de overdrachtsbelasting van 8% naar 10,4% voor niet-woningen.
 • Versobering vrijstellingen schenkbelasting.
 • Stimulering verduurzaming vastgoed.

Hoe kunt u anticiperen op deze toekomstige veranderingen in wet- en regelgeving? In veel gevallen is actie wenselijk om de impact op uw situatie goed te plannen. In het webinar passeren de nieuwe regelingen de revue en geven we aan hoe u hierop kunt inspelen.

Wanneer interessant?

U wilt weten wat er voor u verandert en wat u kunt doen om negatieve gevolgen te beperken. U bent nieuwsgierig naar de visie en antwoorden van de Grant Thornton adviseur en de externe vastgoedspecialist prof. dr. Tom Berkhout (Universiteit Nyenrode) op prangende vragen uit de praktijk.

Voor wie?

Speciaal voor dga’s, vastgoedbeleggers, ontwikkelaars, aannemers, CFO’s, CEO’s, finance managers en controllers in het MKB.

Sprekers

 • Frank Gijzen, Partner Bouw & Vastgoed bij Grant Thornton.

 • Prof. dr. Tom Berkhout, extern vastgoed specialist en hoogleraar Nyenrode Business Universiteit.

 • Christiaan Buizer, Partner Grant Thornton en interviewer bij dit webinar.

Sprekers

Christiaan Buizer
Partner tax

Christiaan Buizer is als partner belastingadviseur werkzaam bij Grant Thornton. Zijn klanten zijn met name (middel-)grote nationale en internationale ondernemingen en hun aandeelhouders, vaak actief in bouw, handel en logistiek en deurwaarderij. Christiaan zet zijn expertise vooral in op het vlak van vennootschapsbelasting, herstructureringen, overdrachtsbelasting en estate planning. Vanaf maart 2020 heeft Christiaan zich gespecialiseerd in de corona steunmaatregelen zoals de NOW, TVL en het uitstel van betaling van belastingen.

Tom Berkhout
Hoogleraar Real Estate
Tom Berkhout Volg op LinkedIn

Prof. dr. Tom Berkhout MRE MRICS is hoogleraar Real Estate aan Nyenrode Business Universiteit. Daarnaast is hij directeur van Nyenrode's Real Estate Center en academisch verantwoordelijk voor de Master Fiscaal Recht. Zijn belangrijkste onderzoeksdomeinen zijn vastgoed (belastingen, jaarverslaggeving, financiering, taxeren en waarderen, vastgoedeconomie, vastgoedmarkten) en fiscaal recht. Hij heeft een groot aantal boeken, artikelen, onderzoeksrapporten en columns geschreven over een breed scala aan vastgoedgerelateerde onderwerpen waaronder: fiscaliteit (nationaal en internationaal), vastgoedwaardering, vastgoedfinanciering, financiële verslaglegging, integriteit, vastgoedmarkten, beleggingsanalyse, beleggingsgedrag. Tom heeft de masteropleidingen fiscaal recht en real estate aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Hij promoveerde eveneens aan deze universiteit met een proefschrift over afschrijvingen en afwaarderen van vastgoed.

Aankomende evenementen