article banner
COVID-19

Maak liquiditeiten vrij door deblokkeren g-rekening

John Boer John Boer

Veel werkgevers hebben vragen over het deblokkeren van de geblokkeerde rekening (g-rekening) in verband met het coronavirus. Ondernemers kunnen (een deel van) hun af te dragen loonheffing en omzetbelasting betalen van hun geblokkeerde g-rekening.

G-rekening

Vaak is het saldo op de g-rekening hoger dan de verschuldigde loonheffingen en/of omzetbelasting. De ondernemer kan dan de Belastingdienst vragen een bepaald bedrag van de g-rekening te deblokkeren. In normale situaties kan daarmee alleen het overschot op de g-rekening worden vrijgegeven.

Het deblokkeren van gelden van een g-rekening is echter vaak een traag proces. Vanuit de markt is de dringende vraag aan de Belastingdienst om dit proces in verband met de huidige crisis te vereenvoudigen.

Om ondernemingen die geraakt zijn door de coronacrisis tegemoet te komen, zoals de bouw en de uitzendbranche, kunnen vanaf nu tijdelijk ook bedragen worden vrijgegeven die zijn gereserveerd voor de loonheffing of btw. Als deze ondernemers uitstel van betaling hebben aangevraagd, krijgen deze ondernemers zo dezelfde voordelen als ondernemers zonder g-rekening.

Hierdoor kan de ondernemer in deze coronacrisis snel beschikken over zijn (eigen) liquide middelen om de vaste kosten te blijven betalen.

Wilt u een deel van uw g-rekening deblokkeren? Maak gebruik van het formulier van de Belastingdienst.

Heeft u vragen over uw g-rekening of hulp nodig bij het deblokkeren? Neem contact op met John Boer.

Lees ook:

Actualiteiten