Tax

Voorkom hogere terugkeerpremie eigenrisicodrager Ziektewet: beëindig op tijd!

John Boer
Door:
insight featured image
Bent u een (middel)grote werkgever en denkt u erover om te stoppen als eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ZW)? Vraag dit dan op tijd aan. Vanaf 1 januari 2024 krijgt u namelijk geen premiekorting meer als u zich weer voor de ZW verzekert bij UWV. Voorkom dat u onnodig een te hoge terugkeerpremie betaalt en vraag de beëindiging van uw eigenrisicodragerschap uiterlijk 13 weken vóór 1 juli 2022 aan.
Onderwerpen

Wat is terugkeerpremie?

Stapt u als (middel)grote werkgever die eigen risico draagt voor de ZW over naar de ZW-verzekering bij UWV, dan krijgt u nu nog 2 jaar lang een premiekorting. Bij de berekening van uw premie kijkt de belastingdienst namelijk naar de sectorpremie en een individuele premie. De individuele premie is echter niet altijd vast te stellen en daarom geldt de eerste 2 jaar de halve sectorpremie als individuele premie. U betaalt nu de eerste 2 jaar dus nog minimaal de helft van de premiecomponent ZW die geldt voor uw sector. Vanaf 1 januari 2024 is de terugkeerpremie echter minimaal de volledige premiecomponent ZW die geldt voor uw sector.

 

Wanneer betaalt u welke terugkeerpremie?

U kunt zich 2 keer per jaar afmelden voor het eigenrisicodragerschap: vanaf 1 juli en 1 december.
Let op: de datum waarop u zich afmeldt, bepaalt de premiekorting:

  • Afgemeld vanaf 1 januari 2022 of 1 juli 2022:
    U betaalt bij UWV nog 2 jaar de halve sectorpremie.
  • Afgemeld vanaf 1 januari 2023:
    U betaalt in 2023 minimaal de halve sectorpremie.
    U betaalt vanaf 1 januari 2024 de volledige sectorpremie.

 

Geen hogere terugkeerpremie betalen?

Wilt u terugkeren naar de publieke verzekering bij UWV en niet de hogere terugkeerpremie betalen? Beëindig dan uiterlijk per 1 juli 2022 het eigenrisicodragerschap. Uw aanvraag moet uiterlijk 13 weken vóór de beëindigingsdatum bij de belastingdienst binnen zijn. Verstuur deze daarom nog vóór 1 april 2022.

Lees meer over het beëindigen van uw eigenrisicodragerschap op de website van UWV of neem contact met ons op.