Vertel eens iets over jouw carrière bij Grant Thornton.

Ik ben Hajar Azrioual. 31 jaar. Ik ben de IT business analist van het Tax Technology-team van Grant Thornton. Ik ben verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitrollen van al onze IT-oplossingen. Er komt een fiscalist naar me toe met een behoefte, ik schets een aantal mogelijkheden, dan kiezen we samen de beste uit & daarna gaan we aan de achterkant, samen met het development-team, aan de slag met het ontwikkelen.

Ik begon eigenlijk bijna 8 jaar geleden in een ander team (BTW-team) als Data analist. Vervolgens heb ik samen met Jacob (Mook) het Tax Technology team opgericht. We begonnen klein, maar inmiddels zijn we goed gegroeid met allerlei developers en data analisten. Ik vind dat echt fantastisch. Samen meerwaarde creëren voor mijn collega’s en onze klanten staat altijd centraal.

Je stuurt nu zelf mensen binnen de organisatie aan. Hoe probeer je hen aan te moedigen in hun carrière?

Ik probeer hen écht in te laten zien dat wat zij aan het doen zijn, bijvoorbeeld processen automatiseren, oplossingen bouwen of dashboards creëren, echt impact heeft op veel onderdelen binnen de organisatie. Wij zorgen er als team voor dat de visie van Grant Thornton op Tax Technology ook daadwerkelijk realiteit wordt. Dat doen we op twee manieren: we optimaliseren interne processen, dat maakt het werk voor collega’s kwalitatief beter en efficiënter. We zorgen ook dat er proposities worden ontwikkeld waar de markt naar hunkert. Of dat nu adviezen zijn, inzichten, of tools die daarbij ondersteunen.

In mijn rol is écht samenwerken met collega’s heel belangrijk. Zij staan als het ware met hun voeten in de modder, zij weten wat er speelt en zijn op de hoogte van alle wet- en regelgeving. Als onze klanten daar actie op moeten ondernemen, weten onze collega’s ons goed te vinden. Zo bieden wij de klanten continu meerwaarde.  

Ik neem graag het voortouw, dat is ook op persoonlijk vlak zo, maar ons werk bestaat echt uit teamwork. We bedenken vaak oplossingen met het hele team en stellen onszelf dan de vragen: wat vindt iedereen ervan? Welke oplossen is het meest optimaal? Wat is snel op te leveren? Het belangrijkste is altijd dat het onze collega’s of de klant écht helpt. Die samenwerking vind ik heel belangrijk binnen het team.

Jonge mensen hebben het ook nodig om te weten dat wat zij aan het doen zijn impact heeft en belangrijk is. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen en durven ze zichzelf ook meer te laten zien binnen de organisatie. Dan zitten ze in de kantine en zeggen ze: “hé, weet je waar ik mee bezig ben?”. Dat is tof. Uiteindelijk zijn we binnen Grant Thornton allemaal één, dus dat moeten we soms echt benadrukken.

Hajar:

“Diversiteit en inclusie staan hoog in het vaandel. Ons team weerspiegelt dat. Alle verschillende invalshoeken zorgt ervoor dat wij de beste oplossingen kunnen bieden voor onze collega’s en onze klanten.”

Zijn er nog tips die jij zou willen meegeven aan andere mensen die gaan starten met hun carrière?

Ja, blijf dicht bij jezelf. En neem de kwaliteiten die jij als individu hebt, niet voor lief. Benut ze optimaal en laat het aan iedereen zien. Ik zeg altijd: in mij heb ik een bepaald vuurtje en soms dooft het een beetje uit, soms laait het weer op. Noteer wanneer dit gebeurt zodat je herkent waar jouw kracht ligt en waar je energie van krijgt. En ook soms echt in het diepe springen. Als je denkt “nee dit kan ik niet”, gewoon doen. Daar liggen groeikansen.

Jij hebt meerwaarde, juist omdat je anders bent. Ik probeerde me voorheen aan te passen aan fiscalisten, terwijl ik dat niet ben. Zij leveren kennis en kunde op vlakken waar ik dat niet of minder kan, en andersom. Challenge jouw meerwaarde.

En tot slot: dat je denkt dat je ergens niet goed in bent, wil niet zeggen dat je ergens niet goed in bent. Soms heb je bijvoorbeeld gewoon bepaalde fundamenten gemist. Die moet je dan proberen te herstellen en dan zal je verbaasd zijn van wat er allemaal uitkomt.

Een voorbeeld is dat ik vroeger super slecht was in wiskunde. Tot ik in de derde klas een docent kreeg die aangaf dat ik bepaalde basiselementen mis. Ik ben daaraan gaan werken en tijdens de centrale examens in de 6e had ik het hoogste cijfer van de klas en ben ik econometrie gaan studeren.

Hajar:

"Dat je denkt dat je ergens niet goed in bent, betekent niet dat je er niet goed in bent."

Hoe ervaar je de sfeer binnen Grant Thornton?

Het team waarin ik werk is superfijn. En als ik kijk naar Grant Thornton: ik ben jong, dat weet ik, maar mijn stem wordt gehoord. Ik kan alles zeggen. Als ik naar de afgelopen 8 jaar kijk, heb ik wel in gesprekken gezeten en dingen gezegd waarvan ik nu denk: “wow, jij durfde, meid”.

Bijvoorbeeld aanhaken in gesprekken met alleen maar partners en meedenken over wat beter kan of dat ik vanuit mijn perspectief inzichten geef die niet behoren tot de normale gang van denken. En dat die inzichten juist enorm gewaardeerd worden door onze partners. Dat is fijn en motiveert om nog meer betrokken te zijn en waarde te leveren.

Ik ben sowieso een vreemd eendje. Ik ben geen fiscalist, accountant of jurist. Mijn meerwaarde is juist dat ik anders ben en er op een andere manier naar kijk. Ik moet mijn IT-bubbel groter maken en als ik dan aan tafel zit, heb ik ook echt een andere frisse blik en voeg ik daardoor iets toe. Het kan soms irritant zijn, als je altijd anders bent, dan denken anderen misschien: “daar komt Hajar weer met haar andere ideeën”. Maar het is wel echt waardevoller en uiteindelijk het fijnst als je gewoon jezelf kan zijn.

Hajar:

"Durf een beetje anders te zijn. Juist daar zit je kracht."

Ik vind het heel tof om samen te werken met allerlei collega’s uit verschillende disciplines. Het is goed dat binnen Grant Thornton vertegenwoordiging is vanuit alle opzichten: vrouwen, mannen, verschillende achtergronden, religies, leeftijden, LHBTQI+ en ga zo maar verder. Er is dan altijd iemand binnen de organisatie waar je je aan kunt optrekken. Zij hebben immers al bewezen dat het kan. 

Wat voor ideeën heb jij nog voor de organisatie of voor je eigen carrière?

Het lijkt me echt tof om Head of Tax Technology worden. Samen met Monique (Pisters) proberen we mijn rol nog verder te verstevigen. Hoe tof zou het zijn om als vrouw, en ook nog eens een vrouw van niet-Nederlandse afkomst, zo’n rol te vervullen. Fantastisch als ik op die manier een rolmodel mag zijn voor anderen. Diversiteit en inclusie is een belangrijk thema binnen Grant Thornton dus ik voel ook alle ruimte om die ambitie waar te maken. Ik denk dat Grant Thornton daar trots op mag zijn.

Dinesh Boedhoe en ik zijn bezig met een tof initiatief, Grant Thornton Urban. Wij zijn jonge mensen, werken op een andere manier en spreken klanten ook op een andere manier dan de “oude garde” dat doet. Binnen dit initiatief spreken we ook een andere doelgroep aan: van fashion designers tot platenlabels. Dat soort klanten vind je vaak niet op de standaard netwerkborrels, zij hebben een andere aanpak nodig. Hoe tof is het dan dat wij de kans krijgen te laten zien dat het ook anders kan!

Daarnaast is het mijn doel om Tax Technology naar een hoger niveau te tillen, met mijn kennis én dat van mijn team. Dan werken we nog professioneler en wellicht worden de droomscenario’s van onze collega-fiscalisten toch werkelijkheid.

Werken bij Grant Thornton

Wie werkt bij Grant Thornton ontwikkelt zich razendsnel. Door persoonlijke begeleiding, opleidingen en een gevarieerd klantenpakket helpen we je de vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om te groeien. Ben je benieuwd geworden naar onze functies?

Bekijk de vacatures