Voorgaand evenement donderdag 25 mei 2023

Grant Thornton en Board in Balance nodigen u uit voor een ‘ronde tafel’-sessie over het functioneren van het commissariaat. We delen inzichten uit het meest recente commissarissen benchmarkonderzoek 2022-2023. We focussen deze keer op het functioneren van de auditcommissie.

Wanneer interessant?

De auditcommissie is de commissie die van oudsher als het ‘zwaarst’ wordt gezien. Die zwaarte is niet vreemd gezien de raad van commissarissen er in den beginne vooral was om toezicht te houden. Toezicht op financiën en (de financiële) risico’s. Het zwaarst ook vanwege de aandacht die de commissie krijgt in de Corporate Governance Code en zwaarst vanwege de diverse (boekhoud) schandalen en daarmee toegenomen regelgeving. Ondanks die zwaarte lijkt het, op basis van de onderzoeksresultaten, dat voor het evalueren van het functioneren van de auditcommissie niet voldoende tijd en aandacht wordt uitgetrokken. En vragen we de juiste personen om input?

Tegelijkertijd kan het geen kwaad om na te denken over de toekomst van de auditcommissie als ook verplichtingen vanuit ESG-perspectief meer verdieping gaan behoeven dan een enkele vergadering in de rvc. Kan de auditcommissie dat bolwerken of is het handiger om bijvoorbeeld een andere commissie op te richten? Daarover gaan we graag met u in gesprek.

Voor wie?

Voor commissarissen/toezichthouders, raden van bestuur, secretarissen van rvc’s en rvb’s en internal auditors.

Wat levert het op?

We geven u inzicht in een deelaspect van het functioneren van het commissariaat, volgens commissarissen en betrokkenen. We bespreken suggesties ter verbetering. We gebruiken onder andere de ideeën die betrokkenen tijdens het onderzoek hebben aangereikt en verschillende voorbeelden uit de praktijk.


Wanneer?

Donderdag 25 mei 2023

Programma

  • 15:30-16:00 uur Ontvangst
  • 16:00-18:00 uur Inhoudelijk programma
  • 18:00-19:00 uur Aansluitende netwerkborrel

Sprekers

  • Gastcommissaris Natasja Baroch. Natasja is al jarenlang commissaris/toezichthouder. Zowel in de profit- als in de non-profitsector. Op dit moment is zij lid rvc van Grant Thornton, lid rvt van Paradiso, lid rvc bij het Reinier Haga Orthopedisch Centrum en lid rvt bij Trubendorffer (hulp bij verslaving en dubbele diagnose).
  • Gastcommissaris Willemien Caderius van Veen. Willemien is al jarenlang commissaris/toezichthouder. Zowel in de profit als in de non-profitsector. Op dit moment is zij lid rvt stichting betrokken student, voorzitter rvt van stichting pensioenfonds Capgemini, lid rvc (voorzitter auditcommissie/lid risicocommissie) van Dela, lid rvc (en auditcommissie) van woningcorporatie Trivire en lid rvc Unilever Nederland Holding bv.
  • Oscar Toebosch en Dirk-Jaap Klaassen van Board in Balance modereren en presenteren de resultaten van het onderzoek. Board in Balance is een onafhankelijke organisatie die evaluaties van raden van commissarissen en raden van toezicht begeleidt en onderzoek verricht naar governance. Daarnaast stelt Board in Balance profielen op van rvc’s en rvb’s en van aan te trekken individuele commissarissen.
  • Remko Lagendijk is Partner Assurance bij Grant Thornton.

Serie over Grant Thornton Commissarissen benchmarkonderzoek

Dit evenement maakt deel uit van de serie rond het Grant Thornton Commissarissen benchmarkonderzoek. Kunt u niet deelnemen aan dit evenement? Meld u dan toch aan. Enkele dagen nadat het evenement heeft plaatsgevonden, ontvangt u de presentatie. Meer weten? Lees onze . 

Over Board in Balance

Board in Balance is een onafhankelijke organisatie die evaluaties van raden van commissarissen en raden van toezicht uitvoert en onderzoek verricht naar governance.

Sprekers

Dirk-Jaap Klaassen
Partner bij Board in Balance
Dirk-Jaap Klaassen Volg op LinkedIn

Dirk-Jaap Klaassen is researcher/consultant bij Board in Balance. Sinds 2008 verbonden aan Aalt Klaassen bv, waar Dirk-Jaap de afgelopen jaren evaluaties heeft (mede)begeleid en heeft meegewerkt aan het jaarlijkse commissarissen-benchmarkonderzoek. Dirk-Jaap is historicus

Oscar Toebosch
Moderator en partner Board in Balance
Oscar Toebosch Volg op LinkedIn

Oscar is researcher/consultant en mede-oprichter van Board in Balance. Tevens bestuursadviseur met specialisaties governance, strategie (businessplannen, performance management) en verantwoording (integrated reporting).

Willemien Caderius van Veen
CFO / COO / BESTUURDER / TOEZICHTHOUDER (RA)
Willemien Caderius van Veen Volg op LinkedIn

Gastcommissaris Willemien Caderius van Veen. Willemien is al jarenlang commissaris/toezichthouder. Zowel in de profit als in de non-profitsector. Op dit moment is zij lid rvt stichting betrokken student, voorzitter rvt van stichting pensioenfonds Capgemini, lid rvc (voorzitter auditcommissie/lid risicocommissie) van Dela, lid rvc (en auditcommissie) van woningcorporatie Trivire en lid rvc Unilever Nederland Holding bv.

Natasja Baroch
BESTUURSADVISEUR EN VOORZITTER/ LID RVC EN AUDITCOMMISSIES BIJ PENSIOENFONDSEN, VERZEKERINGSMAATSCHAPPIJ, FMCG COMPANY,WONINGCORPORATIE EN IN DE ZORG EN CULTUUR.
Natasja Baroch Volg op LinkedIn

Gastcommissaris Natasja Baroch. Natasja is al jarenlang commissaris/toezichthouder. Zowel in de profit- als in de non-profitsector. Op dit moment is zij lid rvc van Grant Thornton, lid rvt van Paradiso, lid rvc bij het Reinier Haga Orthopedisch Centrum en lid rvt bij Trubendorffer (hulp bij verslaving en dubbele diagnose).

Remko Lagendijk
Partner Assurance

Remko Lagendijk

Aankomende evenementen