article banner
Belastingen

eHerkenning: ook de aangifte verhuurderheffing is abrupt toegevoegd!

Drs. Cor Overduin Drs. Cor Overduin

Het fiscale virus dat eHerkenning heet, heeft een nieuw slachtoffer gemaakt: de verhuurderheffing. De aangifte verhuurderheffing 2020 kan alleen maar via het nieuwe portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk (MBDz) worden gedaan. Anders dan bij de loonbelasting en de vennootschapsbelasting, is deze wijziging niet duidelijk vooraf aangekondigd. Niemand was op de hoogte en kon zich daar dus niet fatsoenlijk op instellen. Een gevalletje stiekem zomerreces, zo lijkt het.

Lees ook: eHerkenning: toch compensatie voor aanschafkosten
Lees ook: eHerkenning niet gratis: 8 grote gebreken en vraagtekens 
Lees ook: eHerkenning: eindelijk zijn de kamervragen beantwoord
Lees ook: eHerkenning: toch compensatie voor de aanschafkosten

Verhuurderheffing bijzonder verhaal

Aangifte doen voor de verhuurderheffing is dit jaar een bijzonder verhaal. Vanaf 1 januari 2020 zou het mogelijk moeten zijn om aangifte te doen, echter was er op dat moment nog geen aangiftebiljet te vinden op de website van de Belastingdienst. Eerst moest namelijk de wet nog even met terugwerkende kracht aangepast worden. De wetgever was immers bang geworden dat er een budgettair gat zou ontstaan, als de verhuurderheffing niet alsnog zou worden aangepast op grond van het arrest van de Hoge Raad van 8 juni 2018. Begin juli 2020 is de verhuurderheffing wettelijk gerepareerd. Daarbij is bepaald dat er terugwerkende kracht is naar 1 januari 2020, de relevante peildatum voor de verhuurderheffing.

Gelden opeens andere regels?

Al met al blijft het wringen met eHerkenning. De verhuurderheffing is nu dus ook de klos. Als je de toelichting leest, moeten we maar begrijpen dat het oude portaal technisch verouderd is en qua beveiliging niet meer toereikend is. Er wordt weer vrolijk verwezen naar de AVG en de AP, die eist dat de overheid zorgt voor veilige communicatie. Maar diezelfde overheid laat nog steeds toe, dat alle btw-ondernemers hun aangifte mogen doen via het onveilige, technisch verouderde portaal. En gewone burgers kunnen nog altijd met DigiD bij de Belastingdienst inloggen. Dat is op zich ook niet veilig. Gelden hier dan opeens andere regels? Want inloggen via DigiD kan inmiddels op verschillende manieren. De meest eenvoudige vorm is dat gebruik wordt gemaakt van uitsluitend een gebruikersnaam en wachtwoord. Die methode is echter onvoldoende veilig. Dat blijkt nu ook uit antwoorden op Kamervragen. Toch staat diezelfde Belastingdienst dat nog steeds toe. Misschien moet de AP daar dan ook maar eens naar kijken?

Actualiteiten