Cyber

3 tips voor het verbeteren van uw cyber incident response plan

Migiel de Wit-Beets
Door:
Man and women working on a laptop
Een cyber incident response plan is een plan dat organisaties voorbereidt op het detecteren, analyseren en reageren op cyberaanvallen of andere beveiligingsincidenten. Het beschrijft procedures en protocollen om schade te beperken, de cyberaanval te stoppen en IT-omgeving te herstellen. Een effectief cyber incident response plan is essentieel om snel en doeltreffend te reageren op cyber incidenten, waardoor de impact en hersteltijd worden verkort. Werk het plan regelmatig bij om het aan te passen aan de huidige bedreigingen.
Onderwerpen

Hoewel begrijpelijk, is het idee dat sommige organisaties geen cyber incident response plan nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze te klein zijn of niet interessant genoeg zijn voor hackers, een misvatting. Hackers die ransomware aanvallen plegen maken  geen onderscheid tussen organisaties van verschillende grootte of interesses. Hackers gaan vaak opportunistisch te werk en proberen elk mogelijk doelwit aan te vallen. Dit betekent ook dat elke organisatie een cyber incident response plan nodig heeft. 

Heeft uw organisatie al een cyber incident response plan opgesteld?

Ontwikkel en onderhoud uw cyber incident response plan 

Onze experts komen regelmatig tegen dat er helemaal geen cyber incident response plan aanwezig is, of dat het bestaande plan niet meer aansluit op de huidige werkelijkheid. Dit creëert  gevaarlijke situaties waarin de organisatie niet goed is voorbereid om te reageren op een cyberaanval. Het is daarom van groot belang dat bedrijven en organisaties niet alleen een plan hebben, maar ook regelmatig evalueren en updaten om ervoor te zorgen dat het altijd relevant is en goed aansluit op de actuele bedreigingen en risico's. 

Betrek alle betrokken partijen in het cyber incident response team

Het is belangrijk om naast IT-personeel ook ander afdelingen te betrekken in het cyber incident response plan.  Cyber incidenten zijn niet alleen IT-gerelateerd, maar beïnvloeden mogelijk ook andere aspecten van de organisatie, zoals de bedrijfsvoering, financiën, reputatie en personeelszaken. Door diverse medewerkers van een organisatie te betrekken, reageert de organisatie doelgericht op een cyber incident en is de impact op de organisatie te beperken.

Naast het betrekken van diverse afdelingen bij hun cyber incident response plan, is investeren in essentiële componenten zoals logging, monitoring, endpoint protection en detectie van afwijkend gedrag van accounts een prioriteit. Daarnaast raden we aan om regelmatig te monitoren. Als de organisatie de monitoring in het netwerk al heeft geregeld, is het makkelijker te achterhalen wat er is gebeurd. Hierdoor is het mogelijk om alle aandacht te richten op het cyber incident zelf. 

Zorg dat u periodiek het plan test met het cybercrisis team 

Het is essentieel om het cyber incident response plan periodiek te verbeteren met een crisisteam. Zo is de organisatie goed voorbereid en is het mogelijk om snel en effectief te reageren op een cyber incident om de schade te beperken, Door het te testen, borgt u het plan in de organisatie. Aan de hand van een test ziet u op welk niveau het crisisteam staat en wat verbeterpunten zijn. Onze cyber experts adviseren om minimaal een keer per jaar het plan te laten testen.  

Meer weten over het opstellen, onderhouden, updaten of testen van uw incident response plan?

Neem dan contact op met één van onze specialisten