Prinsjesdag 2023

Prinsjesdag – Positief voor uw vermogen?

ContributorName(contributor, true)
Door:
the binnenhof in the hague the netherlands
Binnenkort biedt de minister van Financiën het Belastingplan 2024 aan bij de Tweede Kamer. De komende weken nemen wij u mee in de mogelijke fiscale wijzigingen die het kabinet tijdens Prinsjesdag aankondigt. Deze week kijken wij naar de mogelijke wijzigingen rondom het vermogen.
Onderwerpen

Webinar Prinsjesdag 2023

In onze jaarlijkse Prinsjesdag webinar zetten wij voor u de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2024 op een rij.

De toekomst van het box 3-stelsel

Na het kerstarrest van 24 december 2021 hield het box 3-stelsel menig Nederlander in haar greep. Tot en met de dag van vandaag lopen nog steeds processen over het oude en huidige box 3-stelsel. Ook over het toekomstige box 3-stelsel is veel te doen. Maar de invoering van het nieuwe stelsel waarbij de Belastingdienst belasting heft op basis van werkelijk rendement is uitgesteld van 2026 naar 2027. 

Wel verwachten we op Prinsjesdag een aantal verfijningen van het box 3-stelsel zoals:

  • Belasten van een aandeel in een Vereniging van Eigenaren als spaargeld. 
  • Belasten van een derdenrekening notaris als spaargeld. 
  • Niet meer opnemen van onderlinge vorderingen en schulden tussen fiscaal partners en tussen ouder en minderjarig(e) kind(eren) in box 3. 
  • Verhogen heffingskorting van 0,7 procent naar 1,1 procent van de box 3-vrijstelling voor beleggingen in een groenfonds. 
  • Gelijktrekken van het forfaitaire rendementen voor (bepaalde) vorderingen en schulden.  
  • Uitsplitsen van de categorie overige bezittingen in meerdere categorieën. 

De Belastingdienst verhoogt het box 3-tarief op basis van het Belastingplan 2023 elk jaar met 1 procent. In 2023 bedraagt het tarief 32 procent, in 2024 33 procent en in 2025 34 procent. Vanwege de budgettaire derving die gepaard gaat met het uitstel van de invoering van het nieuwe stelsel en bovenstaande verfijningen, onderzoekt de Belastingdienst echter de mogelijkheid tot verdere verhoging van het box 3-tarief.  In de Brief van de staatssecretaris van Financiën onderzoekt de staatsecretaris opties tot wel 38 procent.   

Wijzigingen voor het belasten van vermogen 

De kans is groot dat de minister van Financiën nog een aantal wijzigingen voor het belasten van vermogen aankondigt in het Belastingplan 2024, zoals:

  • Wijziging van de berekeningsmethode om  dubbele belasting in box 3 te voorkomen.
  • Wijziging van de definitie van het open fonds voor gemene rekening.
  • Beperking van de vrijgestelde beleggingsinstelling. 
  • In het Belastingplan 2023 was ook sprake van  een miljonairsbelasting. Met de demissionaire status van het kabinet, verwachten wij hier met Prinsjesdag geen concreet voorstel voor. 

Blijf op de hoogte 

Wilt u op de hoogte blijven van de definitieve wijzigingen tijdens Prinsjesdag? Bekijk dan onze  speciale Prinsjesdag hub op woensdag 20 september.