Prinsjesdag 2023

Tipje van de Prinsjesdagsluier: dga, anticipeer vandaag en profiteer later!

Christiaan Buizer
Door:
Binnenhof the Hague
Als dga draait alles om het anticiperen op veranderingen en het aangrijpen van nieuwe kansen. Welke wijzigingen staan u de komende jaren te wachten? We zetten de belangrijkste wijzigingen naar aanleiding van Prinsjesdag 2022 en de te verwachten wijzigingen van Prinsjesdag 2023 voor u op een rij.
Onderwerpen

Anticipeer nog vóór 1 januari 2024 op wijziging box-2 tarief!  

Een belangrijke wijziging waar u in 2023 nog op kunt anticiperen, is de wijziging van het box 2-tarief. Deze kent tot en met 2023 slechts één tarief, namelijk 26,9 procent. Per 1 januari 2024 wijzigt dit tarief naar 24,5 procent over de eerste 67.000 euro aan inkomsten per persoon. Daarboven bedraagt het tarief 31 procent. Dit stimuleert u geleidelijk dividend uit te keren en vermogen niet onnodig in uw BV op te potten

Per 1 januari 2023 is daarnaast de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap in werking getreden. De belastingdienst controleert op 31 december 2023 voor het eerst of u en/of uw familie kort gezegd meer dan 700.000 euro leent bij uw BV. Is dit het geval, dan is het meerdere in 2023 nog belast in box 2 tegen 26,9 procent.

Houdt de tariefsverhoging en de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap in uw achterhoofd. Misschien is het zinvol om in 2023 nog dividend uit te keren 

Wat staat u als dga nog meer te wachten tijdens Prinsjesdag 2023? 

Tijdens Prinsjesdag 2023 zijn een aantal wijzigingen voor u als dga van belang. Bijvoorbeeld over de bedrijfsopvolgingsregeling en de doorschuiffaciliteiten. 

Met welke wijzigingen krijgt u nog meer te maken? 

  • Wijziging van de giftenaftrek in de BV 
  • Afschaffing betalingskorting inkomstenbelasting. Deze betalingskorting is van toepassing wanneer u het totale bedrag van een voorlopige aanslag vóór de uiterste betaaldatum van de eerste betaaltermijn betaalt. 
  • Afschaffing of versobering van het lage btw-tarief (9 procent) voor sierteelt, arbeidsintensieve diensten (zoals schilders, kappers en schoenmakers), cultuur (zoals boeken, musea en bioscopen) en logies (zoals hotels en campings). 
  • Verlaging van het aftrekpercentage en het maximale investeringsbedrag van de energie-investeringsaftrek. 

Op de hoogte blijven van Prinsjesdag 2023? 

Bent u benieuwd naar de definitieve wijzigingen die voor u van belang zijn? Bekijk dan onze Prinsjesdag 2023 pagina.