article banner
Box 3

Biedt een schuld in box 3 mij belastingvoordeel?

Drs. Cor Overduin Drs. Cor Overduin

Box 3 belasting betaalt u over het saldo van bezittingen en schulden. Hoe moet u die schulden waarderen? De regel is namelijk dat u alle bezittingen en alle schulden moet waarderen op de waarde in het economisch verkeer. Oftewel, u moet waarderen op de werkelijke waarde. Vaak wordt naar het bedrag gekeken van de schuld dat op de peildatum van box 3, 1 januari, nog open staat.

Voorbeeld van een lening van 1.500.000 euro

Donald wil op 2 januari 2017 een nieuwe raket kopen voor privégebruik. Hij heeft zijn oog laten vallen op een luxe exemplaar. Kosten: 1.500.000 euro. Donald heeft weinig geld en vraagt zijn tante Angela of zij hem dat bedrag wil lenen. Donald belooft plechtig aan Angela om de lening in vijf jaar, in gelijke delen van 300.000 euro, terug te betalen. Waarvan de eerste aflossing op 30 december 2017 moet plaatsvinden.

Angela leent hem het geld om de raket te kopen. Ze spreken af dat er geen versnelde, tussentijdse aflossing kan plaatsvinden. Donald is van het type 'een man een man, een woord een woord'. Hij lost netjes op 30 december 2017 de eerste 300.000 euro af. Donald heeft dan op de peildatum 1 januari 2018 een restschuld aan tante Angela van zeg 1.200.000 euro. Donald schrijft in zijn belastingaangifte deze box 3 schuld aan tante Angela op voor een bedrag van 1.200.000 euro. Donald heeft dat op die manier correct gedaan. Of toch niet?

Wat is de werkelijke waarde van mijn schuld in box 3?

Stel u voor dat op 2 januari 2017, de dag van het aangaan van de lening, een zakelijke rente op deze lening 7 procent was. Die hoge rente was op die datum zakelijk want Donald had op dat moment een zwakke financiële positie. En geld uitlenen aan iemand met weinig vermogen is dan een groot risico.

Gelukkig voor Donald keerde zijn situatie ten goede. Met de beursgang in april 2017 van zijn nieuwe bedrijfje 'Whatscrap' haalde hij miljoenen op en was hij ineens de man in bonus. In termen van credit rating promoveerde Donald zo van financieel technisch failliet naar triple-A.

Niet alleen Donald was blij, ook tante Angela zag de wereld opeens een stuk zonniger. Zij had een vordering op Donald die jaarlijks 7 procent rente gaf. Gedurende het jaar 2017 zakt de rente ook in algemene zin nog verder. Op 1 januari 2018 is de restschuld van Donald aan Angela nominaal 1.200.000 euro. Maar wel een die jaarlijks 7 procent rente kost.

Omdat het vermogen van Donald flink gegroeid is en de algemene rentevoet ook nog eens verder is gezakt, zou op 1 januari 2018 een zakelijke rente geen 7 procent maar zeg 2 procent bedragen. Om die reden is de werkelijke waarde van de schuld van Donald aan Angela op 1 januari 2018 veel meer waard dan de nominale 1.200.000 euro.

Belastingschuld inzetten voor de werkelijke waarde

Donald kan zich inmiddels weer permitteren dat hij iemand inhuurt om zijn belastingaangifte te doen. Zijn belastingadviseur Theresa herkent deze situatie direct en zet de schuld daarom niet voor 1.200.000 euro in de belastingaangifte maar voor de werkelijke waarde van 120 procent, dus 1.440.000 euro. Dankzij Theresa betaalt Donald minder belasting in box 3. Doordat de schuld nu voor 240.000 euro hoger is opgenomen, bespaart Donald toch mooi circa 1,6 procent van 240.000 euro. Oftewel 3.840 euro.

Theresa begrijpt namelijk dat ze schulden goed moet beoordelen. De werkelijke waarde van een schuld kan lager of hoger liggen dan de nominale waarde. In het geval van Donald dus flink hoger dan de nominale waarde.

What's in it for me?

Leuk, denkt u, maar 'what's in it for me?'. Heeft u weleens in het verleden geld geleend in privé (van uw BV, van familie of van de bank)? En dat tegen een vaste rente die misschien bij het afsluiten wel zakelijk was maar die inmiddels als 'behoorlijk hoog' is aan te merken. De werkelijke waarde van uw box 3 schuld kan hoger zijn dan de nominale waarde en u dus bespaart op uw box 3 belasting.

Of dit aan de orde is, is per geval anders. Op welk moment bent u onder wat voor voorwaarden die schuld aangegaan? Het voorbeeld van Donald maakt duidelijk dat er best wat te besparen valt. Laat uw box 3 schulden daarom goed doorlichten voordat u uw belastingaangifte indient.

Gerelateerde artikelen

Wilt u weten welke (on)mogelijkheden box 3 heeft?

In ons box 3 thema gaan wij in op vragen die u wellicht heeft met betrekking tot box 3.

Lees onze tips

Vermogensupdate

En wilt u nieuwe inzichten rondom vermogensbehoud en vermogensoverdracht?

Lees onze vermogensupdate