Prinsjesdag 2022

Prinsjesdag 2022: wat gebeurt er met de belastingheffing op dividend?

Christiaan Buizer
Door:
insight featured image
De komende weken tellen wij af naar Prinsjesdag en gaan wij in op een aantal verwachte wijzigingen. Een belangrijk topic voor u als mkb-ondernemer is het wijzigen van het belastingtarief op dividend. Wat kunt u verwachten?
Onderwerpen

Meld u aan voor onze Prinsjesdagspecial

 

Wijziging tarief box 2 inkomstenbelasting

Als u als directeur-grootaandeelhouder dividend uitkeert uit uw BV, is dit belast in box 2 van de inkomstenbelasting met 26,9 procent. Het voornemen is om per 1 januari 2024 het tarief op te knippen in twee schijven. Het tarief bedraagt dan 26 procent voor een dividend tot 67.000 euro per jaar. Bij een hogere dividenduitkering bedraagt het tarief 29,5 procent.

Op dit moment wordt vermogen veelal opgepot in de BV om box 2-heffing uit te stellen. De tariefswijziging is bedoeld als prikkel om elk jaar ‘een beetje’ dividend uit te keren. De overheid wil hiermee een meer stabielere inkomensstroom uit box 2 verkrijgen en grote belastingclaims bij overlijden van een aandeelhouder voorkomen. De wijziging van de tarieven ziet dus ook op verkoopwinst of overlijdenswinst op aandelen.

Bestaande dividendreserves

De maatregel gaat waarschijnlijk ook gelden voor bestaande dividendreserves van een BV. Mogelijk komt er zelfs een nog hoger toptarief. In het initiatiefwetsvoorstel spreekt men over een tarief van meer dan 40 procent!

Prinsjesdag webinar

Er zijn al veel fiscale voornemens bekend uit de Voorjaarsnota. De vraag is of en in welke vorm het kabinet deze maatregelen in een wetsvoorstel opneemt. In ons webinar op woensdag 21 september belichten wij alle fiscale maatregelen. Wat verandert er voor u? En wat kunt u doen om negatieve gevolgen te beperken?

Mis het niet en meld u nu aan!