article banner
Brexit

And the Brexit story goes on

Bob van der Steen

Na twee keer de Brexit deal van PM May te hebben verworpen, heeft het Britse Parlement gisteren tegen een no-deal scenario gestemd en uitgesloten dat het Parlement ooit met een no-deal scenario zal instemmen. Allemaal leuk en aardig, maar als het parlement niet komt met ‘een deal’ in welke vorm dan ook, die ook nog op instemming van de EU kan rekenen, vertrekt het VK per 29 maart 2019 om middernacht onze tijd uit de EU, iedereen in verbijstering achterlatend. Dat is de juridische realiteit. Wat zijn nu nog de opties?

Overgebleven opties

Vanavond stemt het Britse Parlement weer. Waarover valt er realistisch gezien nog te stemmen? Wij verwachten dat de volgende twee opties overblijven:

  1. De deal tussen PM en de EU komt voor de derde keer ter stemming. Als de deal het haalt, dan zal er waarschijnlijk enig uitstel worden gevraagd aan de EU, om de deal goed te kunnen implementeren. Er ligt nog veel werk te doen.
  2. Haalt ‘de deal’ het niet, dan verwachten veel ingewijden dat er niets anders overblijft dan het verzoek tot uittreding in te trekken, zodat de Brexit toch in ieder geval voor geruime tijd, of wellicht voor altijd, van tafel is. Een no-deal scenario wordt immers door het Britse parlement uitgesloten en de EU is niet meer bereid de reeds bestaande deal te wijzigen of te heronderhandelen.

Redden wat er nog te redden valt

Aan beide opties zitten nog vele haken en ogen. Het is duidelijk dat noch PM May, noch het Britse Parlement de zaak nog in eigen hand heeft. PM May zal met de pet in de hand naar de EU moeten, om de zaak nog enigszins te redden voor het VK. Inmiddels heeft Donald Tusk namens de EU laten weten open te staan voor een uitstel voor langere tijd. Want wat er ook gebeurt, wat de uitslag ook is, de schade aan het vertrouwen in en het aanzien van het VK moet enorm zijn.

Bereid u voor

In de tussentijd is ons advies u voor te bereiden op een no-deal Brexit, omdat dit de juridische realiteit is, die zonder enige stemming of heronderhandeling, gewoon op 29 maart middernacht een feit is. Onze adviseurs zijn u daarbij graag van dienst.

Actualiteiten