Cyber risk

Tips om de wachtwoorden van uw onderneming te versterken

Migiel de Wit-Beets
Door:
insight featured image
In theorie weten we allemaal wat een sterk online wachtwoord is. Maar die kennis in de praktijk brengen? Dat is een ander verhaal. We nemen u mee in het belang van sterke wachtwoorden en geven u zes tips hoe uw wachtwoordbeveiliging te versterken.
Onderwerpen

Als u uw bedrijfs- en persoonlijke informatie wilt beschermen tegen hackers, dan moet unieke en lange wachtwoorden hebben die uit verschillende tekens bestaan. Ook moeten de wachtwoorden regelmatig worden gewijzigd.

Cyberrisico’s door gestolen of zwakke wachtwoorden

Het proces voor die continue aanpassing en het hebben van sterke wachtwoorden is lastig. Het is dan ook geen verrassing dat de meeste mensen en ondernemingen wachtwoorden niet genoeg beveiligen. Veel cyberincidenten zijn een gevolg van gestolen en/of zwakke wachtwoorden.

Gelukkig zijn er manieren om de wachtwoord gerelateerde cyberrisico's te verkleinen, en die zijn niet zo moeilijk. Vergeet niet dat geen enkele oplossing op zichzelf perfect is. Hoe meer beschermingsmaatregelen u in uw cyberstrategie en -beveiliging opneemt, hoe beter. Een gelaagde beveiliging dus.

6 tips om uw wachtwoordbeveiliging te versterken

 1. Gebruik geen e-mailadressen als gebruikersnaam
  That’s it!

 2. Investeer in software voor wachtwoordbeveiliging
  Hoewel er verschillende softwareoplossingen voor wachtwoordbeveiliging op de markt zijn, werken ze in wezen op dezelfde manier. U hoeft slechts één goed en sterk wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot de app waar de rest van uw wachtwoorden staan opgeslagen. Vanuit die app kan de software u veilig aanmelden bij al uw andere accounts. Deze apps genereren doorgaans erg veilige wachtwoorden wanneer u zich aanmeldt bij nieuwe sites of accounts. Dit verlicht eveneens de last van het bedenken en onthouden van sterke wachtwoorden.

  Bedenk echter wel dat u krijgt waar u voor betaalt. Het is de moeite waard om onderzoek te doen en te overwegen om meer te investeren als een app uw beveiligingsniveau daadwerkelijk aanzienlijk verhoogt.

 3. Wijzig uw wachtwoorden regelmatig
  Het is goed om verplicht te stellen dat werknemers regelmatig (idealiter elke 30 dagen) hun wachtwoord wijzigen. Daarnaast moeten ze worden ontmoedigd om oude of soortelijke wachtwoorden aan te maken. Het is logisch dat wachtwoorden opnieuw worden gebruikt als ze goed zijn, maar als hackers een wachtwoord één keer raden is de kans groot dat ze datzelfde wachtwoord later ook kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot andere accounts.

 4. Investeer in twee-factor-authenticatie software
  Twee-factor-authenticatie vereist dat gebruikers naast een wachtwoord, nog een ander beveiligingselement invoeren om de identiteit te bevestigen. Denk bijvoorbeeld aan een vingerafdruk en/of gezichtsherkenning.

 5. Bescherm ook uw persoonlijke accounts
  Hackers weten dat iemand geen sterke wachtwoorden gebruikt op het werk, als hij dat in zijn privéleven ook niet doet. Cybercriminelen kunnen zich in eerste instantie richten op individuen en de informatie die ze bij diegene verzamelen gebruiken om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens. Hackers kunnen via een binnenkomen bij de persoonlijke computer en toegang krijgen tot de wachtwoorden die in de browser van die computer zijn opgeslagen.

 6. Sla wachtwoorden niet op in de browser van uw computer
  We snappen het: als uw computerbrowser u de mogelijkheid biedt om uw veilige, maar moeilijk te onthouden wachtwoorden op te slaan, dan is dat wel zo makkelijk. Het probleem is alleen dat deze programma’s gemakkelijk(er) te hacken - en dus niet veilig zijn.

Zet de volgende stap om uw wachtwoorden veiliger te maken

Natuurlijk vergt het tijd en moeite om deze oplossingen te verwezenlijken, maar de cybercriminelen van vandaag staan te popelen om een cyberaanval in te zetten op ondernemingen die de veiligheid van hun wachtwoorden niet op orde hebben. Dus als u overweegt stappen te ondernemen om uw wachtwoordprotocol te versterken, vraagt u uzelf dan af wat lastiger is - elke maand een nieuw wachtwoord bedenken of te maken krijgen met een cyberincident?

Heeft u hulp nodig heeft bij het verbeteren van de wachtwoordbeveiliging, het realiseren van een cyberstrategie of een ander onderdeel van uw cyberbeveiliging? Onze cybersecurity experts staan voor u klaar.

Heeft u te maken met een cyberincident? Neem 24/7 contact met ons op via +31 (0)88 676 9999.