Prinsjesdag 2022

Prinsjesdag 2022: welke fiscale maatregelen verwachten we voor de btw?

insight featured image
Prinsjesdag komt nu steeds dichterbij. De afgelopen weken namen we u al mee in een aantal verwachte wijzigingen. Dit keer belichten we de btw waarvoor we fiscale maatregelen verwachten. Bijvoorbeeld een verlaging van de btw (op diverse goederen en diensten) om de koopkracht op peil te houden. En versimpeling van de btw-regels om vooral kleine ondernemers te ontlasten.
Onderwerpen

Btw-verlaging op groente en fruit

Een btw-verlaging naar 0% op groente en fruit valt op korte termijn nog niet te verwachten. Allereerst moet onderzoek uitwijzen of deze maatregel überhaupt mogelijk is. Dat heeft te maken met de afbakening van groente of fruit. Vooral bij samengestelde producten, zoals babyvoeding, kan discussie ontstaan over de toepassing van het juiste tarief. Voorlopig zal dit onderzoek niet op korte termijn zijn afgerond, dus wijzigingen op dit gebied verwachten we niet per 1 januari 2023.

Btw-verlaging op energie

Eerder dit jaar besloot het kabinet om het btw-tarief op energie te verlagen. Het lijkt erop dat zij deze tijdelijke maatregel (1 juli t/m 31 december 2022) niet verlengt. In plaats daarvan gaat de energiebelasting omlaag.

Btw-nultarief op zonnepanelen

Verder kondigde het kabinet al aan om op de levering en installatie van zonnepanelen het btw-nultarief toe te passen. Dat maakt de regeling een stuk eenvoudiger, vooral voor kleine ondernemers. De laatste jaren was de regelgeving voor woningbezitters met zonnepanelen behoorlijk complex. Hierdoor kwam het geregeld voor dat deze ‘ondernemers’ te laat waren met het terugvragen van btw. De eerder aangepaste regeling voor kleine ondernemers (OVOB) en de aanstaande invoering van de het btw-nultarief moeten deze praktische problemen verminderen. 

Prinsjesdag webinar

In op woensdag 21 september belichten wij alle fiscale maatregelen. Wat verandert er voor u? En wat kunt u doen om negatieve gevolgen te beperken? Wellicht komen er nog verrassingen aan op btw-gebied, maar dat moeten wij even afwachten!

Meer over prinsjesdag