Transport & Logistiek

Schaft u een emissieloze vrachtwagen aan? Vraag vanaf 9 mei de AanZET aan!

Linda van de Reep
Door:
insight featured image
Investeren in een duurzame vrachtwagen is vanaf 9 mei 2022 voor u fiscaal nóg interessanter. Met de nieuwe subsidie voor emissieloze vrachtwagens, de Aanschafregeling zero-emissie trucks (AanZET), krijgt u - afhankelijk van het type voertuig dat u aanschaft en de grootte van uw onderneming - tot maximaal 131.900 euro subsidie. Aan welke voorwaarden moet u voldoen en hoe vraagt u deze subsidie aan?
Onderwerpen

Voorwaarden subsidie AanZET

Wilt u gebruikmaken van de AanZET, dan moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • u sluit een niet-definitieve koopovereenkomst of financial leaseovereenkomst voor een vrachtwagen op of na 1 januari 2022; en
  • de vrachtwagen is nieuw; en
  • de vrachtwagen is volledig emissieloos; en
  • de vrachtwagen rijdt alleen met een elektromotor; en
  • de vrachtwagen valt onder voertuigclassificaties N2 (minimaal gewicht van 4.250 kilo) of N3; en
  • het batterijpakket van de vrachtwagen bevat geen lood.

Hoe vraagt u AanZET aan?

U vraagt de AanZET aan via het digitale loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Het is belangrijk dat uw koopovereenkomst of financial leaseovereenkomst nog niet definitief is en de vrachtwagen nog niet op uw naam staat. Nadat de subsidie aan u is verleend en de vrachtwagen bij u is geleverd, vraagt u binnen 12 maanden om vaststelling van de subsidie door de RvO. Zij betalen vervolgens het definitieve subsidiebedrag aan u uit.

Milieu-investeringsaftrek

Naast de AanZET kunt u bij de aanschaf van een emissieloze vrachtwagen ook gebruikmaken van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Vraag deze, nadat uw overeenkomst definitief is, aan bij de RvO en ontvang extra fiscaal voordeel. Lees hier meer over in ons artikel ‘Verduurzaming wagenpark: goed voor milieu én portemonnee’.

Rekenvoorbeeld

U heeft een middelgrote onderneming en schaft een emissieloze vrachtwagen van 300.000 euro aan. Hiervoor krijgt u zowel AanZET als MIA toegewezen. Dit levert u het volgende voordeel op:

AanZET: 24,3% * € 300.000 = € 72.900

MIA: 45% * (€ 300.000 - € 72.900) * 25% vennootschapsbelasting = € 25.549

Totale voordeel: € 72.900 + € 25.549 = € 98.449

Advies nodig?

Uit het voorbeeld blijkt dat de verschillende subsidies en aftrekposten u bij de aanschaf van een emissieloze vrachtwagen een leuk voordeel opleveren. Bent u van plan om een emissieloze vrachtwagen te kopen en wilt u advies? Neem dan eerst contact op met één van onze subsidieadviseurs.

LET OP: De aanvraagmomenten voor de verschillende faciliteiten zijn essentieel. De AanZET vraagt u aan voordat de koopovereenkomst definitief is, de MIA binnen drie maanden na het tekenen van de overeenkomst. Een goede planning is dus essentieel!