Prinsjesdag 2022

Prinsjesdag 2022: wat zijn de verwachtingen voor vastgoedbeleggers?

Christiaan Buizer
Door:
insight featured image
De komende weken tellen wij af naar Prinsjesdag en gaan wij in op een aantal verwachte wijzigingen. Voor vastgoedbeleggers staan twee ingrijpende wijzigingen op de stapel: een verhoging van het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting en een aanzienlijke versobering van de leegwaarderatio.
Onderwerpen

 

Verhoging algemeen tarief overdrachtsbelasting

Naar verwachting wordt het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting verhoogd van 8 procent naar 10,1 procent. Dit tarief is van toepassing op de aankoop van een woning die bedoeld is voor verhuur. Deze maatregel biedt starters en doorstromers op de woningmarkt meer ruimte, omdat beleggers mogelijk worden afgeschrikt. Het hoge tarief geldt ook voor bijvoorbeeld bedrijfspanden. Voor ondernemers, die een nieuw bedrijfspand (bestaande bouw) willen aanschaffen, gaat het dus om een kostenverhogende maatregel.

Aanzienlijke versobering leegwaarderatio

Bij verhuur van een woning is de (fiscale) waarde van de woning afhankelijk van de lopende huurcontracten in verband met de huurbescherming die de huurders hebben. Huurcontracten met een lage huur zijn waardedrukkend ten opzichte van de WOZ-waarde. De fiscale waarde wordt bepaald door een tabel met daarin de zogenoemde leegwaarderatio. De leegwaarderatio is een percentage van de WOZ-waarde van een woning.

Eerder is in het coalitieakkoord opgenomen om de leegwaarderatio helemaal af te schaffen, zodat verhuurde woningen zwaarder worden belast. Naar aanleiding van een SEO-rapport lijkt het fors verhogen van de percentages doeltreffender. In de voorstellen staat, dat de korting wegens verhuur maximaal nog maar 27 procent bedraagt. De gemiddelde leegwaarderatio stijgt in de voorstellen zelfs van 72 naar 96 procent.

Tijdelijke verhuurders of verhuurders die aan gelieerde partijen verhuren, krijgen mogelijk helemaal geen korting meer vanwege de verhuurde staat. Denk aan vermogende ouders, die gratis een woning ter beschikking stellen aan hun kinderen. Zij incasseren nu onbedoeld belastingvoordeel.

Prinsjesdag webinar

In ons webinar op woensdag 21 september belichten wij alle fiscale maatregelen. Wat verandert er voor u? En wat kunt u doen om negatieve gevolgen te beperken?

Ik wil meer weten over prinsjesdag!