COVID-19

Verlenging mogelijkheid aanvraag bijzonder uitstel van betaling

Door:
insight featured image
Het kabinet heeft recentelijk besloten om een aantal fiscale coronamaatregelen te verlengen. Een van die maatregelen is het bijzonder uitstel van betaling. U kunt als ondernemer tot 1 juli 2021 een beroep doen op bijzonder uitstel van betaling.
Onderwerpen

Heeft uw onderneming te maken met betalingsproblemen vanwege de coronacrisis? Dan kan u tot 1 juli 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Heeft u al bijzonder uitstel van betaling? Dan kan u dit – ook tot 1 juli 2021 – verlengen.

Nog niet eerder om uitstel verzocht?

U kunt middels het online formulier van de Belastingdienst tot 1 juli 2021 uitstel van betaling aanvragen. Nadat het uitstel is verleend krijgt u van 1 oktober 2021 tot 1 oktober 2024 de tijd om uw belastingschuld af te lossen. U zal voor een periode van 36 maanden elke maand een vast bedrag betalen aan de Belastingdienst.

Al eerder om uitstel verzocht?

Heeft u vóór 1 januari 2021 al bijzonder uitstel aangevraagd? Dan heeft u tot 1 juli 2021 de tijd om het te verlengen.

Indien u al eerder een verlenging van het bijzonder uitstel heeft aangevraagd en die ook heeft gekregen, dan hoeft u niets te doen. Voor u geldt het bijzonder uitstel automatisch tot 1 juli 2021.

Maakt u gebruik van het bijzonder uitstel, dan betaalt u tot en met 30 juni 2021 geen belastingen waarvoor het uitstel geldt. Hierdoor bestaat een belastingschuld. U krijgt na 1 juli 2021 een brief van de Belastingdienst met een aanbieding voor een betalingsregeling. Vervolgens krijgt u van 1 oktober 2021 tot 1 oktober 2024 de tijd om de belastingschuld af te lossen en betaalt u gedurende 36 maanden iedere maand een vast bedrag. Het is mogelijk om tussentijds extra af te lossen.

Gerelateerde maatregelen

Verzuimboete:
De Belastingdienst rekent tijdens het uitstel geen verzuimboete voor het niet (op tijd) betalen. Dit vervalt zodra de uitstel van betaling afloopt.

Invorderingsrente:
Het kabinet heeft de verlaagde invorderingsrente van 0,01% verlengt tot en met 31 december 2022. Dit zodat ondernemers vrijwel geen last ondervinden van rentekosten op de belastingschulden.

Belastingrente:
De belastingrente is sinds 1 oktober weer terug naar 4% over het aanslagbedrag. De belastingrente over de vennootschapsbelasting zal tot en met 31 december 2022 ook 4% bedragen i.p.v. de gebruikelijke 8%.

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met uw adviseur of ons crisisteam