Bouw & vastgoed

Jubelton ten onder aan eigen succes?

Remco Dijkstra
Door:
insight featured image
Er is gretig gebruik van gemaakt van de jubelton. Vanuit verschillende hoeken wordt de roep om afschaffing van de jubelton daarom steeds luider.
Onderwerpen

Sinds 2016 kan u 100.000 euro belastingvrij schenken voor de aankoop van een eigen woning of het aflossen van een eigenwoningschuld. Deze maatregel heet in de volksmond ook wel ‘de jubelton’ en moest de aankoop van een eigen woning en de aflossing van hypotheekschulden stimuleren. Er is gretig gebruik van gemaakt. Desondanks is de maatregel allesbehalve een succesverhaal. Eén van de ongewenste effecten is namelijk de druk die is ontstaan op de vraag naar koopwoningen. Dit heeft een mogelijk prijsopdrijvend effect op de vraagprijzen tot gevolg gehad.

Schenken? Doe het nog snel!

Vanuit verschillende hoeken, waaronder de politiek, wordt de roep om afschaffing van de jubelton daarom steeds luider. U moet er serieus rekening mee houden dat deze maatregel zijn langste tijd heeft gehad. En Prinsjesdag (3de dinsdag van september) lijkt bij uitstek het moment dat dit bekend wordt gemaakt.

Wilt u nog gebruikmaken van de jubelton? Dan doet u er verstandig aan de schenking nu nog te doen. De ontvanger van de schenking, de begiftigde, kan tot eind 2023 de schenking nog gebruiken voor de aanschaf van een woning. Tot de kring van begiftigden behoren overigens zowel familieleden (onder andere kinderen) als niet-familieleden.

Advies nodig?

Wilt u weten of de jubelton voor u aantrekkelijk is? Aarzel niet en neem contact op met één van onze estate planning adviseurs.