article banner
Brexit

Brexit: het spel nu echt op de wagen?

Bob van der Steen

Het Verenigd Koninkrijk heeft gekozen. Mede door het bijzondere kiesstelsel van de Britten heeft premier Boris Johnson (de Conservatieven) met ongeveer 43 procent van de stemmen toch een ruime meerderheid in het Parlement gekregen. Mede dankzij een eerdere zuivering in de Conservatieven Partij van Brexit dwarsliggers, ook wel Remoaners genoemd, kan premier Johnson er van uitgaan dat zijn Brexit voorstellen worden goedgekeurd door het parlement. Wat kunnen we de komende tijd verwachten?

De Brexit-agenda

Deze week wordt de deal voorgelegd aan het Parlement. Zoals gezegd, is het de verwachting dat de deal zoals die is afgesproken is met de Europese Unie (EU) het gaat halen, en dan is Brexit op 31 januari 2020 een feit. De Britten zijn dan nog niet van de EU af, integendeel. Het Verenigd Koninkrijk en de EU moeten voor uiterlijk 31 december 2020 tot een Free Trade Agreement (FTA)  komen, waarin van alles en nog wat geregeld moet worden. Tot die tijd verandert er voor de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU weinig. De huidige regelingen blijven van kracht, en de belangrijkste wijziging is wel dat de Britten nog wel moeten bijdragen aan de EU, maar niets meer te vertellen hebben in de EU.

Er is nog een mogelijkheid voor een verdere verlenging van de transitieperiode tot eind 2022. Gelet op de beloften die Johnson heeft gedaan (Get Brexit done) lijkt het onwaarschijnlijk. Hij wil zelfs per wet vastleggen dat 31 december 2020 de absolute einddatum is.

Wat kunnen we verwachten?

Het is niet waarschijnlijk dat het Verenigd Koninkrijk genoegen neemt met regels die min of meer overeenkomen met die van de EU. Dat beperkt de Britten namelijk in hun onderhandelingen met de VS, China en andere landen. Dit is weer een zorg voor de EU - die bang is voor een ‘ Singapore aan de Theems’ dat het niet zo nauw neemt met het milieu, staatsteun en werknemersrechten, waardoor het een enorme concurrent voor de EU kan worden. Het is nu de verwachting dat er voor het eind van 2020 een soort van raamovereenkomst komt, waarin de grote lijnen komen vast te liggen. In de jaren daarop worden de details verder uitgewerkt. Maar pas op: een no-deal is nog steeds mogelijk.

Aan de slag

Voorlopig verandert er niets voor de handel met het Verenigd Koninkrijk. Maar doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk en heeft u nog niets geregeld? Ga er dan vanuit dat er vanaf 31 december 2020 van alles verandert. U moet dan echt snel aan de slag! Heeft u daar hulp bij nodig? Neem contact op met één van onze Brexit-adviseurs.

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit