Brexit

Doorgifte persoonsgegevens naar het VK blijft onveranderd

insight featured image
Bij doorgifte van persoonsgegevens naar het buitenland, moet u er als ondernemer zeker van zijn dat deze goed zijn beschermd. Dit is niet altijd eenvoudig.

Wilt u vrij zijn in het doorsturen van persoonsgegevens naar het buitenland, dan moet in dat land hetzelfde niveau van gegevensbescherming gelden als in de EU. Het was daarom de vraag of het doorgeven van persoonsgegevens naar het Verenigd Koninkrijk (VK) nog kon plaatsvinden zoals vóór de Brexit. Kent het VK een adequaat niveau van gegevensbescherming zoals in de EU? Hierover besloot de Europese Commissie op 28 juni 2021.

Er verandert… niets!

Voor het lange wachten wordt u nu beloond: de Europese Commissie besloot namelijk dat het VK een adequaat beschermingsniveau kent. U kan persoonsgegevens vanuit de EU dus op dezelfde manier blijven doorgegeven naar het VK. Let er wel op dat dit adequaatheidsbesluit maar 4 jaar geldt. Tijdens deze periode blijft de Europese Commissie het VK volgen en kan ze bij iedere afwijking van het huidige beschermingsniveau ingrijpen. Na deze periode van 4 jaar kan de Europese Commissie het adequaatheidsbesluit verlengen als het VK een passend niveau van gegevensbescherming blijft waarborgen.

Meer weten?

Heeft u vragen over dit besluit of wilt u weten waar u zelf op moet letten bij het doorsturen van persoonsgegevens? Neem dan contact op met één van onze juridisch adviseurs.

 

Blijf op de hoogte!

Wij geven u graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.