IBR

Meer dan salaris: Talent aantrekken en behouden in een veranderlijke markt

people working in a glass door office
In de laatste jaren die gekenmerkt werden door marktschokken en geopolitieke spanningen, zijn bedrijven in het MKB gewend geraakt om zich schrap te zetten en te plannen voor het onverwachte. Maar ondanks de aanhoudende economische onzekerheid blijkt uit gegevens van Grant Thornton's meest recente International Business Report (IBR) dat het optimisme onder ondernemers nog altijd relatief hoog is. Bij het ingaan van 2023 was 59% van de bedrijven in het middensegment optimistisch over het komende jaar, slechts 6% lager dan de cijfers van een half jaar daarvoor.
Onderwerpen

Ondernemers worden geconfronteerd met een unieke reeks uitdagingen. In veel markten zijn de inflatie en de rentetarieven hoog. En hoewel de economische groei traag is blijft ook de werkgelegenheid hoog, wat betekent dat er nog altijd een tekort is aan geschoolde arbeidskrachten. Bedrijven moeten investeren in hun HR-strategie als ze in de huidige situatie talent willen aantrekken en behouden, en hun klanten willen blijven bedienen. Succesvolle ondernemers weten dat ze daarvoor de juiste teams nodig hebben. De manier waarop ze in deze periode hun mensen helpen te ontwikkelen en in hen investeren, zal van cruciaal belang zijn voor het algehele commerciële succes.

Een concurrerende markt voor talent

De concurrentiestrijd om talent en de beschikbaarheid van geschoold personeel blijft in de meeste locaties een grote beperking. De arbeidskosten blijven ook een reden voor bezorgdheid: meer dan de helft (55%) van de ondernemers in het middensegment ziet dit als een groeibelemmering. Hoewel de bezorgdheid over arbeidskosten een paar punten is gedaald ten opzichte van het hoogtepunt van 59% in 2022, ligt deze nog steeds hoger dan het niveau van vóór de pandemie. In 2019 bedroeg dit gemiddeld 45%. Voor bedrijven die kosten willen besparen, is het misschien niet de meest aantrekkelijke optie om het personeelsbestand in te krimpen. Een recordaantal bedrijven noemt de beschikbaarheid van geschoold personeel als een belangrijke factor die de groei van hun bedrijf bemoeilijkt (57%). Voor ondernemers is het noodzakelijk om deze uitdagingen op de langere termijn aan te pakken, zodat ze niet met een tekort aan personeel worden geconfronteerd wanneer de economische onzekerheid afneemt en de vraag toeneemt. 

Theo Ostermann lid raad van bestuur Grant Thornton Theo Ostermann, Grant Thornton Nederland

“Bedrijven moeten goed bekijken welke expertise en competenties nodig zijn. Wij proberen mensen te behouden door goed te kijken naar ieders competenties en ze in te zetten waar deze maximaal tot hun recht komen. Natuurlijk speelt opleiding en ontwikkeling daar een grote rol bij. We zijn continu in gesprek met onze medewerker om deze te faciliteren en te enthousiasmeren.”

Sinds de pandemie hebben een recordaantal mensen hun baan opgezegd. Terwijl de meeste werknemers op zoek zijn gegaan naar een beter salaris, blijkt uit gegevens van het World Economic Forum dat meer dan twee derde van hen zegt op zoek te zijn naar meer voldoening in hun werk. Als het moeilijk is om mensen met de juiste vaardigheden te vinden, zullen bedrijven een langetermijnaanpak moeten ontwikkelen om ervoor te zorgen dat ze de juiste omgeving creëren waarin de behoeften van de benodigde talenten worden vervuld. Een aantrekkelijke werkgever zijn, het juiste talent behouden en de capaciteiten van bestaande teams ontwikkelen om te voldoen aan de toekomstige behoeften van het bedrijf, zal cruciaal zijn voor ondernemers die er hun voordeel mee willen doen zodra de economische onzekerheid afneemt.  

De strijd tussen salaris en inflatie

Een belangrijk probleem bij het aantrekken en behouden van toptalent is het salaris. De lonen stijgen, maar voor de meerderheid van de werknemers blijven ze achter bij de stijgende inflatie. In het VK daalde de inflatie in april bijvoorbeeld tot 8,7% doordat de energieprijzen daalden, maar de prijzen stijgen nog altijd sneller dan de lonen. De laatste cijfers over de loonstijging laten zien dat de gemiddelde lonen in de particuliere sector met 7% zijn gestegen, terwijl de lonen in de publieke sector met 5,6% zijn gestegen - het hoogste groeipercentage in 20 jaar, maar nog steeds lager dan de inflatie.

Wereldwijd zijn vier op de vijf bedrijven in het middensegment (82%) van plan om dit jaar loonsverhogingen door te voeren. Gezien de aanhoudend hoge inflatie en bijkomende kosten is er een grens aan wat bedrijven zich kunnen permitteren: slechts 24% van de bedrijven geeft aan dat ze van plan zijn om de komende 12 maanden 'reële verhogingen' door te voeren. Om talent te behouden, moeten we dus verder kijken dan het loonstrookje. Omdat bedrijven moeite hebben om te concurreren op loongebied, zoeken veel bedrijven naar andere manieren om zich te onderscheiden als aantrekkelijke werkgever.

Theo Ostermann, Grant Thornton Nederland

"De concurrentie om toptalent is nog steeds hevig en de voortdurende stijging van de arbeidskosten maakt de uitdaging voor middelgrote ondernemingen alleen maar groter. Na Covid is het perspectief van talent veranderd en staat salaris niet altijd bovenaan het verlanglijstje. De focus ligt nu op de employee experience. Dit is een kans voor organisaties om hun cultuur, employee value proposition en algemene employee engagement strategie te versterken. Een ander belangrijk aspect waar talent naar op zoek is zijn goede leidinggevenden. Zij spelen een grote rol in het behouden van nieuw aangetrokken werknemers.

Salarissen zijn duidelijk nog steeds belangrijk, maar werknemers voelen zich ook steeds meer aangetrokken tot bedrijven die andere voordelen kunnen bieden. Of het nu gaat om flexibiliteit in waar en wanneer ze werken, welzijnsprogramma's die fysieke, mentale, emotionele en financiële aspecten omvatten, en mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling."

Talent diversifiëren: bedrijven naar de toekomst leiden

Nu er een tekort is aan talent, proberen veel bedrijven creatiever en inclusiever te zijn in waar ze het talent zoeken om zo alle beschikbare competenties optimaal in te zetten. Organisaties die actief op zoek gaan naar kandidaten met diverse achtergronden kunnen nieuwe, voorheen onbekende talentpools aanspreken. Doordat ze een breder scala aan perspectieven en ervaringen hebben, zijn diverse bedrijven ook creatiever en innovatiever. Dit helpt hen om nieuwe manieren te vinden om de uitdagingen aan te pakken.

Het creëren van een inclusieve cultuur die mondig en divers is, vormt een cruciaal onderdeel voor elke organisatie die vandaag de dag succesvol wil zijn. Het zorgt voor grensverleggend denken, doorbreekt barrières en kan de drijfveer zijn voor innovatieve ideeën. Met minder neemt het juiste talent geen genoegen.

Sabreena Thakur-Rana, Audit Partner, Grant Thornton Nederland

Sabreena Rana partner assurance Grant Thornton"Het bevorderen van een divers personeelsbestand is ontzettend belangrijk. Het biedt mogelijkheden om verschillende perspectieven met elkaar te verbinden. Een goed presterende D&I-omgeving werkt alleen als deze wordt ondersteund door een doordachte bottom-up structuur en een top-down cultuurgericht denkproces, waarbij we elkaars normen en waarden respecteren. Het fundament hierin is vertrouwen hebben in elkaars kwaliteiten. Uiteindelijk zal dit resulteren in tevreden collega’s, klanten en maatschappij."

Technologie omarmen om betere banen te scheppen

Opkomende technologie biedt kansen om de manier waarop we werken, de rollen die werknemers vervullen en de banen van de toekomst opnieuw vorm te geven. AI-platforms zoals Chat GPT en Google's Bard, die voor de meeste bedrijven toegankelijk zijn vanwege hun relatief lage kosten en gebruiksvriendelijke interfaces, bieden bedrijven de mogelijkheid om de productiviteit te verhogen en tegelijkertijd te zorgen voor innovatieve banen en carrières die aantrekkelijker zijn.

Marcel Welsink, CEO, Grant Thornton Nederland

Marcel Welsink CEO Grant Thornton"Tegenwoordig willen starters geen alledaagse repetitieve taken uitvoeren. Ze zullen dan niet willen blijven. Bedrijven moeten dus over de juiste technologie beschikken om hun baan interessant en aantrekkelijk te maken. Investeringen in technologie en AI bieden de mogelijkheid om een aantal van die repetitieve, eenvoudige taken te schrappen en meer tijd te creëren voor analytische, gespecialiseerde werkzaamheden. En dat zal helpen om nieuwe mensen aan te trekken en ze te behouden."

Ondanks de bezorgdheid over de onzekere economische omstandigheden in het middensegment, is het misschien geen verrassing dat deze bedrijven optimistisch blijven. Kansen voor groei en opkomende ontwikkelingen in werkcultuur en technologie zorgen voor een dynamische ondernemingswereld. Een getalenteerd en veerkrachtig team biedt een reddingslijn in een periode van economische onzekerheid en kan fungeren als springplank om te profiteren van de groei wanneer die zich aandient. Met de juiste mensen en een goede staat van dienst op het gebied van duurzaamheid, duurzaamheid en inclusie zullen bedrijven in een goede uitgangspositie verkeren om te blijven groeien.

Turbulente tijden

Verandering is de kern van ondernemen. Het kan enerzijds lastig zijn en pijnlijke keuzes meebrengen. Maar het biedt ook kansen en mogelijkheden. Aanpassen, doorzetten en keuzes maken. Anticiperen in plaats van reageren. Dát is de essentie van ondernemen.

Is uw onderneming eigenlijk wel voldoende in staat zich aan te passen aan de veranderende tijden? Is er sprake van een structureel probleem, of is er maar een tijdelijke dip? Hoe weet u uw voorsprong op de concurrentie te behouden, of nog beter: uit te breiden?