article banner
Tax

Geen teruggaaf btw als uw leverancier de verleggingsregeling had moeten toepassen

Marijn Dekker

Heeft u een onderneming in bijvoorbeeld de bouw, elektronica en afvalbranche? Let dan goed op. In een recent arrest oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie dat u geen recht op aftrek van btw heeft, als uw leverancier btw heeft berekend maar de btw-verleggingsregeling had moeten toepassen. Aan uw onderneming gefactureerde btw wordt hierdoor mogelijk een kostenpost.

De btw-verleggingsregeling

In de regel berekenen leveranciers btw aan uw onderneming en mag u de btw in aftrek brengen. In bepaalde gevallen geldt een verleggingsregeling en mag een leverancier juist geen btw in rekening brengen. U moet de naar uw onderneming verlegde btw dan zelf aangeven in de btw-aangifte en mag deze btw in principe weer in aftrek brengen. In Nederland geldt deze verleggingsregeling in de volgende gevallen:

  • Uitbesteding van werk (aanneming) in de bouw.
  • Uitlenen van personeel (schoonmaak).
  • Levering van afval en oude materialen.
  • Bepaalde levering van elektronica (mobiele telefoons, laptops, computerchips, tablets, spelcomputers).
  • Leveringen door buitenlandse bedrijven in Nederland.

Arrest Hof van Justitie

In de door het Hof van Justitie van de Europese Unie beoordeelde Hongaarse zaak hebben onderaannemers ten onrechte btw berekend aan de hoofdaannemer. Volgens de belastingdienst had de btw-verleggingsregeling voor uitbesteding van werk in de bouw moeten worden toegepast. Van het Hof van Justitie mag de Hongaarse belastingdienst de aftrek van btw daarom weigeren die door de hoofdaannemer is betaald. De onderaannemers hadden namelijk geen btw aan de hoofdaannemer in rekening mogen brengen.

Praktische gevolgen

Is uw onderneming actief in een sector waar de btw-verleggingsregeling kan worden toegepast? Controleer dan goed uw inkomende facturen. Het kan zijn dat uw leverancier btw in rekening brengt, terwijl de btw naar uw onderneming moet zijn verlegd. De belastingdienst hoeft onterecht betaalde btw aan uw leverancier nu niet meer aan uw onderneming terug te betalen. Hierbij is het niet van belang dat de schatkist per saldo geen nadeel lijdt doordat uw leverancier de btw netjes afdraagt. U moet de betaalde btw in dat ongewenste geval zelf terug zien te krijgen van uw leverancier. De belastingdienst hoeft de btw alleen aan uw onderneming terug te betalen als dit uiterst moeilijk blijkt te zijn.

Twijfelt u of er wel terecht btw aan uw onderneming in rekening is gebracht? Of heeft u vragen over het toepassen van de btw-verleggingsregeling? Onze btw-adviseurs helpen u graag

Actualiteiten