article banner
Brexit

Douanecontroles tussen Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk

Bob van der Steen

In Noord-Ierland gaan fysieke inspecties plaatsvinden op goederenbewegingen tussen Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Aldus de regering van het Verenigd Koninkrijk. Dit is tegen de zin van de Unionists in Noord-Ierland. Die zijn namelijk fel tegenstander van iedere maatregel die Noord Ierland onderscheidt van de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Johnson haalt bakzeil

De duidelijkheid van de regering van het Verenigd Koninkrijk was nodig. In de tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk getekende Withdrawal Agreement staat namelijk dat het Verenigd Koninkrijk daartoe verplicht is. Echter, Boris Johnson had eerder gezegd dat er geen fysieke controles zouden plaatsvinden en adviseerde de Noord-Ieren die te maken krijgen met de verplichting een douane document te maken, dit document in de papierbak te gooien en hem persoonlijk te bellen mocht dat tot problemen leiden. Na een speciale bijeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland over dit onderwerp, moet Johnson dus bakzeil halen.

Lek in EU grenzen

De controle is nodig omdat tussen Ierland, wat EU lid blijft, en Noord-Ierland - in verband met de Goede Vrijdag akkoorden - geen controles plaatsvinden. Zouden de goederen dan zonder controle naar de rest van het Verenigd Koninkrijk kunnen worden vervoerd, dan zou dat een enorme lek in de EU-grens betekenen.

Harde Brexit reëel scenario

Inmiddels zijn de onderhandelingen zo goed en zo kwaad het gaat in volle gang en nadert de deadline. Er wordt kennelijk weinig voortgang geboekt, zodat een harde Brexit, zonder versoepeling van de regels, een zeer realistisch scenario blijft. Im- en exporteurs staat dus heel wat papierwerk en vertraging te wachten.

Wilt u willen weten over de naderende Brexit? Neem dan contact op met onze btw-adviseurs.

Actualiteiten