article banner
Tax

No deal Brexit, feit of fabel?

Met Boris Johnson als nieuwe premier is het roer helemaal omgegooid in het Verenigd Koninkrijk. Geen onderhandelingen meer, maar een ‘deal naar zijn hand’ is waar ze op uit zijn. Het lijkt alsof we zijn verwikkeld in een pokerspel met als inzet een betere deal voor het Verenigd Koninkrijk. Heeft Boris nog een troef in handen of wordt er keihard gebluft?

Cirque du Brexit

Er lijkt maar geen eind te komen aan het ‘Cirque du Brexit’. Inmiddels is de Brexit moeheid omgeslagen naar een chronische moeheid. Wanneer is nou die laatste voorstelling? Wordt dat 31 oktober of wordt hij, net als de soldaat van Oranje, wéér verlengd? Deze week is een nieuw hoofdstuk toegevoegd. De uitspraak van de Supreme Court: het schorsen van het parlement was onrechtmatig en is dus nietig verklaard!

Beren op de weg

De backstop is en blijft het grootste struikelblok in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie (EU). Waar de EU niet af wil van de backstop en het overeengekomen uittredingsakkoord, wil het Verenigd Koninkrijk pas weer in gesprek gaan zodra deze regeling komt te vervallen. De backstop kunt u zien als een verzekeringspolis voor de (Noord-)Ieren, die garandeert dat de Noord-Ierse grens met Ierland open blijft waardoor er geen douanecontroles plaatsvinden tussen Noord-Ierland en Ierland.

No Deal

Als het aan Boris Johnson ligt komt er geen uitstel meer en verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU op 31 oktober, deal of geen deal. Gaat dit gebeuren? De tijd zal het leren.

Komt het zover dat de no deal een feit wordt? Dan verandert er veel in de handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Ondernemingen die daar nu, drie jaar na de uitslag van het referendum niet op voorbereid zijn, kunnen van een koude kermis thuis komen. Maar hoe moet u uw onderneming voorbereiden als u niet weet wat komen gaat?

U kunt natuurlijk voorbereiden door uit te gaan van het slechtste scenario; een no deal Brexit waarbij de oude grenzen weer terugkeren. Hoe u zich hierop voor kunt bereiden hangt af van uw huidige situatie. Is de handel met het Verenigd Koninkrijk essentieel voor uw onderneming? Dan loont het om de huidige contractuele afspraken kritisch te bekijken en mogelijk te herzien. Zijn bijvoorbeeld de leveringscondities nog wel haalbaar en al ingericht op de Incoterms® 2020? Of moeten nieuwe afspraken worden gemaakt? Dat en vele andere vragen komen op u af en het is raadzaam om u nu nog (verder) voor te bereiden.

Houd rekening met een no deal Brexit, die zonder enige stemming of heronderhandeling, op 31 oktober middernacht een feit is. Heeft u vragen over de impact van Brexit op uw onderneming? Onze adviseurs zijn u daarbij graag van dienst.

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit