article banner
Tax

Lage btw-tarief van toepassing op e-books en e-kranten

Marijn Dekker Marijn Dekker

De EU-lidstaten mogen het lage btw-tarief toepassen op digitale publicaties zoals e-books, e-kranten en e-tijdschriften. Dit spraken de ministers van financiën van de Europese Unie recentelijk af. Wat betekent dit voor u?

Nog onbekend wanneer het lage btw-tarief toegepast mag worden

Nu is het nog verplicht om het (standaard) hoge btw-tarief te hanteren. In Nederland is dat nu 21 procent. Voor traditionele papieren boeken en kranten geldt het lage btw-tarief van 6 procent. Het is nog niet bekend wanneer de wijziging voor Nederland ingaat.

De verwachting is dat Nederland gebruik maakt van de toepassing van het lage btw-tarief. Nederland was namelijk één van de voorvechters van de maatregel. Onder andere om de ongelijke behandeling tussen traditionele (papieren) en digitale publicaties weg te nemen.

Gat in begroting

De verlaging zorgt, naar verwachting, voor een gat in de begroting van enkele tientallen miljoenen euro's. De regering moet daarom op zoek naar compensatie. Voorlopig is daarom in Nederland het gewone btw-tarief van 21 procent van toepassing bij de verkoop van digitale publicaties.

Het lage btw-tarief van 6 procent wordt naar verwachting vanaf 1 januari 2019 verhoogd naar 9 procent. Zie hiervoor ons eerdere artikel (verwijzing).

Gerelateerde artikelen