article banner
Tax

Verplichte btw-verlegging voor telecommunicatiediensten

Ronald Bergenhenegouwen Ronald Bergenhenegouwen

Staatssecretaris Wiebes gaat een verplichte verleggingsregeling invoeren voor de levering van telecommunicatiediensten. De aanleiding voor de voorgestelde wijziging is de geconstateerde btw-carrouselfraude bij meerdere ondernemers die telecommunicatiediensten leveren.

Huidige regeling

Als u telecommunicatiediensten inkoopt bij een Nederlandse leverancier, dan wordt Nederlandse btw in rekening gebracht. Als u recht heeft op btw-teruggave, dan vraagt u deze voorbelasting weer terug in de btw aangifte. Biedt u telecommunicatiediensten aan een Nederlandse afnemer, die tevens telecommunicatie diensten verleent? Dan brengt u btw in rekening en draagt deze af aan de belastingdienst.

Dit verandert binnenkort; op korte termijn wordt een verplichte verlegde heffing ingevoerd. Wanneer de regeling in werking treedt is nog niet bekend. De Staatssecretaris heeft echter goedgekeurd dat de verleggingsregeling per 24 mei 2017 mag worden toegepast bij dienstverleningen tussen ondernemers die telecommunicatiediensten verrichten.

Wat houdt de wijziging in voor uw onderneming?

Ondernemingen, die in Nederland zijn gevestigd en telecommunicatiediensten verlenen, en de diensten inkopen bij Nederlandse leveranciers, moeten in de toekomst zelf de verschuldigde btw rapporteren in de aangifte. Tenslotte mogen de leveranciers geen btw meer berekenen. Het is tevens toegestaan om de berekende btw als voorbelasting in dezelfde aangifte btw terug te vragen.

U moet dus kritisch kijken naar de facturen die u van de Nederlandse leveranciers ontvangt, zodat u de transacties correct aangeeft. Belangrijker nog, als toch btw wordt berekend, dan kan de belastingdienst de aftrek van voorbelasting weigeren. Het spreekt voor zich dat aanbieders van deze diensten ook hun administratie en facturen aan Nederlandse ondernemers moeten aanpassen.

Er verandert echter niets voor diensten die worden aangekocht van buitenlandse leveranciers of die worden geleverd aan in het buitenland gevestigde ondernemers.

Wilt u meer informatie over de btw-verlegging? Neemt u dan contact op met één van onze btw-adviseurs.