article banner
Tax

Bitcoin bereikt $10.000, hoe zit het met cryptovaluta en belastingen?

Monique Pisters Monique Pisters

Is het een bubbel of is dit de toekomst? Wellicht dat deze vraag ook bij u wel eens is opgekomen. De discussie die de sceptici van de optimisten scheidt, wordt nog steeds dagelijks gevoerd. Ondertussen hebben degenen die wél geloven in cryptovaluta wat te vieren: Bitcoin heeft de $10.000 bereikt.

Na een kleine dip in september (China kondigde aan haar cryptobeurzen te sluiten) hebben de koersen zich hersteld en in een rap tempo tot nieuwe hoogtes weten te werken. Op 12 oktober bereikte Bitcoin de $5.000 grens en nog geen twee maanden later is de prijs van één Bitcoin alweer verdubbeld. Het is overigens niet alleen het algemene publiek die de cryptomarkt instapt, ook banken en grote bedrijven doen nu mee. Maar wat zijn cryptovaluta precies en welke belastingen worden hierover geheven?

Wat zijn cryptovaluta en hoe werkt het?

Cryptovaluta zijn een vorm van een digitaal betaalmiddel welke zijn ontworpen om behalve veilig, ook vaak anoniem te zijn. Het is gebaseerd op een gedecentraliseerde technologie die het mogelijk maakt om beveiligde transacties te maken en geld op te slaan zonder dat er een naam aan is verbonden. Daarnaast is er ook geen tussenkomst van bijvoorbeeld een bank nodig. De transacties worden bijgehouden in de blockchain, een openbaar grootboek waar iedereen toegang tot heeft. Wanneer een transactie wordt aangevraagd, wordt het in het netwerk verzonden waar computers de transactie valideren. Een block wordt aan de blockchain toegevoegd wanneer de transactie is gevalideerd. Dit block kan niet meer worden aangepast en de transactie is voltooid.

De grootste en meest bekende cryptovaluta is de Bitcoin. Naast de Bitcoin zijn er momenteel meer dan 1.300 andere ‘coins’ beschikbaar op coin market cap, de meest populaire site om de prijsontwikkelingen te volgen. De coins onderscheiden zichzelf door zich van verschillende voordelen ten opzichte van andere coins te voorzien. Zo heeft bijvoorbeeld de Litecoin snellere validatietijden dan de Bitcoin en focust Ethereum op het ontwikkelen van toepassingen op basis van de blockchain-technologie. Net als bij het uitzoeken van een nieuwe smartphone is de beste cryptovaluta die ene coin die het beste bij uw specifieke behoeften en doeleinden past.

Cryptovaluta en (Nederlandse) belastingen

Cryptovaluta zijn nog relatief nieuw, maar groeien in een enorm tempo. Dit maakt het heel uitdagend om de wetgeving up to date te houden.

Inkomstenbelasting

Voor de inkomstenbelasting worden cryptovaluta gezien als bezittingen en dienen ze te worden aangegeven in box 3. Dit betekent dat u de waarde van uw cryptovaluta op 1 januari aangeeft. Van 2001 tot en met 2016 was het fictief rendement 4%. U betaalde dus tot en met 2016 4% * 30% = 1,2% van het belastbare grondslag in box 3. Vanaf 2017 verandert dit en komen er 3 schijven. Hoe meer u aan spaargeld en investeringen heeft, hoe hoger het percentage komt te liggen. Een deel van de bezittingen wordt belast op basis van een fictief rendement van 1,63% en het andere deel (of alle bezittingen als u binnen de derde schijf valt) wordt belast op basis van een fictief rendement van 5,39%. Dit rendement wordt nog steeds tegen 30% belast.

Schijf Bezittingen Fictief rendement van  1,63% Fictief rendement van 5,39%
1 Tot € 75.000 67% 33%
2

€ 75.000 tot
€ 975.000

21% 79%
3 > € 975.000 0% 100%

Een interessante vraag is hoe cryptovaluta worden belast in de inkomstenbelasting als iemand actief handelt in cryptovaluta. De Belastingdienst zou kunnen stellen dat dit normaal vermogensbeheer te buiten gaat en de opbrengsten derhalve in box 1 in plaats van box 3 vallen. Dit hangt echter sterk af van de feiten en omstandigheden van het geval.

Btw

Ondanks dat cryptovaluta niet expliciet worden erkend als een wettig betaalmiddel, heeft het volgens het Europese Hof van Justitie geen ander nut dan voor het doen van betalingen. Dit brengt met zich mee dat er geen btw is verschuldigd over het kopen en verkopen van Bitcoins (binnen Europa).

Wetgeving ten aanzien van cryptovaluta

Aangezien cryptovaluta nog relatief nieuw zijn, is de fiscale behandeling ervan nog op vele punten onduidelijk. Het lijkt dan ook bijna zeker dat het niet lang meer zal duren voordat hier nieuwe wetgeving of jurisprudentie over zal verschijnen. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de fiscale behandeling van cryptovaluta? Neemt u dan contact op met de van Grant Thornton.

Gerelateerde artikelen