article banner
Brexit

Btw terugvragen in het Verenigd Koninkrijk vanwege Brexit?

Bob van der Steen

Heeft u in 2018 Britse btw betaald en wilt u die terugvragen? Dien dan zo snel mogelijk, maar voor 29 maart, uw elektronisch teruggaafverzoek in.

Lees inzichten over de gevolgen van Brexit voor uw onderneming >>

Standaard procedure voor uw btw-teruggave

Als u als ondernemer in andere landen in de Europese Unie (EU) btw betaalt, dan kunt u die btw in veel gevallen in dat land terugvragen. Als u niet in dat land bent geregistreerd voor de btw, dan kunt u dat doen via een speciale webportal van de Nederlandse Belastingdienst. U heeft daar een speciale registratie voor nodig.

Heeft u die registratie eenmaal, dan kunt u onder normale omstandigheden tot uiterlijk 30 september van een volgend jaar uw btw teruggaaf indienen. De Nederlandse Belastingdienst zorgt er dan voor dat uw verzoek om teruggaaf bij het desbetreffende land ter beoordeling komt. Deze procedure is uitsluitend bedoeld voor teruggaafverzoeken in EU-landen, door in de EU gevestigde ondernemers.

Regeling vervalt bij no deal Brexit

In verband met Brexit ontstaat er voor het Verenigd Koninkrijk een bijzondere situatie. Hoewel we nu nog steeds niet weten hoe dit gaat aflopen, is de kans aanwezig dat het Verenigd Koninkrijk met een no deal uit de EU stapt. Het Verenigd Koninkrijk maakt dan geen deel meer uit van de EU en de regeling is dan niet langer van toepassing. Ons advies is daarom zo snel mogelijk, maar uiterlijk op 28 maart 2019, uw teruggaafverzoek voor 2018 via de portal van de Nederlandse Belastingdienst in te dienen. Heeft u nog geen registratie? Vraag die dan onmiddellijk aan, want dat kan even duren.

Wilt u die aanvraag uitbesteden? Of wilt u meer informatie ontvangen over de gevolgen van Brexit voor uw onderneming? Neem contact op met onze specialisten. Of meld u aan voor één van onze Brexit seminars.

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit

Lees meer over een no deal Brexit-scenario

Actuele en ondernemingsrechtelijke aspecten van Brexit

De Britse premier Theresa May heeft voor de tweede keer uitstel gekregen van de Europese regeringsleiders. Een chaotische Brexit op 12 april 2019 is net op tijd voorkomen. Dit betekent niet dat Brexit van de baan is. Het biedt wel de mogelijkheid om u beter te oriënteren en u voor te bereiden op de gevolgen van Brexit voor uw onderneming en de wijze waarop deze georganiseerd is. Daarom gaan we in dit derde deel - van een vierluik over juridische gevolgen van Brexit - in op een aantal ondernemingsrechtelijke onderwerpen die voor u en uw onderneming van belang kunnen zijn. Lees meer.

Internationaal contracteren bij ‘no deal’ Brexit

Heeft Brexit gevolgen voor uw bestaande handelsovereenkomsten? En zo ja, welke zijn dat dan? Hoe kunt u zich in de toekomst contractueel voorbereiden als u zaken doet met ondernemingen in het Verenigd Koninkrijk, dat straks geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie? Lees de longread.

Gegevensbescherming bij een ‘no deal Brexit’

Mag u na 29 maart 2019 nog wel persoonsgegevens uitwisselen met in het Verenigd Koninkrijk gevestigde ondernemingen of instellingen? En mag u deze data doorgeven aan een bedrijfsonderdeel van uw concern dat gevestigd is in het Verenigd Koninkrijk? Lees meer.

Consequenties van een no deal Brexit voor financiële verslaggeving

Met 29 maart 2019, de dag dat de Brexit in werking treedt, in het vooruitzicht heerst er nog steeds onzekerheid over de vraag of het Verenigd Koninkrijk (VK) in staat is om een terugtrekkingsovereenkomst uit te onderhandelen. Waarmee de gevolgen van de Brexit enigszins zijn te verzachten. Lees meer.

Btw terugvragen in het Verenigd Koninkrijk vanwege Brexit?

Heeft u in 2018 Britse btw betaald en wilt u die terugvragen? Dien dan zo snel mogelijk, maar voor 29 maart, uw elektronisch teruggaafverzoek in. Lees meer.