article banner
Tax

Btw verleggingsregel toepassen in bouw is complex

Ronald Bergenhenegouwen Ronald Bergenhenegouwen

Uit 2 recente arresten blijkt hoe lastig het is om bij aanneming van bouwwerkzaamheden de btw regels correct toe te passen. Bij bouwwerkzaamheden is het altijd de vraag of er btw berekend moet worden door de aannemer, dan wel de heffing van btw verlegd is naar de opdrachtgever. Bij onjuiste toepassing van de btw verlegging kan btw worden nageheven of het recht op aftrek van gefactureerde btw wordt juist geweigerd.

Opdrachtgever of eigenbouwer?

In het eerste arrest werd een gemeente aangemerkt als opdrachtgever voor de bouw van een school (geen btw verlegging) en niet als een zogenaamde eigenbouwer (wel btw verlegging van toepassing), waardoor de bouwer/aannemer btw had moeten factureren. Volgens de rechtbank was hier de btw verlegging onjuist toegepast en werd btw nageheven bij de aannemer.

In het tweede arrest coördineerde een (bouw)bedrijf de renovatie van panden van derden, maar liet ook eigen panden renoveren. De feitelijke renovatiewerkzaamheden werden door diverse (onder)aannemers uitgevoerd die met btw aan het bouwbedrijf factureerden. Hier diende het bouwbedrijf wel als eigenbouwer dan wel hoofdaannemer te worden aangemerkt en was volgens het hof juist wel de btw verleggingsregel van toepassing. De door de aannemers (onterecht) gefactureerde btw kon daardoor niet in aftrek worden gebracht.

Btw verleggingsregel complex

Uit deze arresten blijkt dat toepassing van de btw verleggingsregel bij bouwwerkzaamheden complex is, sterk van de feiten afhangt en wat partijen hierover afspreken niet doorslaggevend is. De rechtbank verwijt partijen zelfs dat zij het toepasselijke btw regime niet van tevoren hebben afgestemd met de inspecteur. 

Conclusie

De conclusie voor de praktijk is dan ook dat bij de geringste twijfel over toepassing van de btw verleggingsregel bij aanneming van bouwwerkzaamheden het raadzaam is om dit van tevoren met de belastingdienst af te stemmen. Hiermee worden zeer vervelende discussies achteraf voorkomen.

Hebt u vragen of wilt u advies over de toepassing van de btw verleggingsregel in uw specifieke situatie? Neemt u dan contact op met één van onze btw-specialisten.