Belastingdienst

Handhavingsmoratorium Wet DBA loopt nog door na 1 oktober 2021

ContributorName(contributor, true)
Door:
insight featured image
Huurt u zelfstandigen in voor een opdracht óf is hier een arbeidscontract voor nodig? Dit is geregeld in de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). De handhaving van de Wet DBA was opgeschort tot 1 oktober 2021. De belastingdienst handhaaft de Wet DBA momenteel alleen bij kwaadwillendheid en als u aanwijzingen niet tijdig opvolgt. Het wachten is op de resultaten van een pilot met de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelaties ergens in oktober.
Onderwerpen

Staatssecrtaris van Financiën Hans Vijlbrief heeft vorige week in de Tweede Kamer gezegd dat het ‘handhavingsmoratorium Wet DBA’ daarom nog niet afloopt op 1 oktober 2021. “Het loopt minimaal tot oktober en dan zullen we kijken wat we gaan doen.” Dit als reactie op de motie van Pieter Grinwis (ChristenUnie) die door de Tweede Kamer is aangenomen.

Op 1 oktober begint de belastingdienst dus nog niet met de handhaving. Pas zodra de staatssecretaris, waarschijnlijk in oktober, beschikt over de uitkomsten van de pilot met de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie hoopt Vijlbrief meer inzicht te krijgen in de kwalificatie van arbeidsrelaties.

Deze Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie van de belastingdienst geeft u als opdrachtgever via een vragenlijst inzicht of u een zelfstandige mag inhuren voor een opdracht of dat u een arbeidscontract moet opstellen. U kan hiervoor ook op onze website terecht. We helpen u dan direct om de regels beter te begrijpen, want deze fiscale regels bij inhuur blijven lastig.

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer

Blijf op de hoogte!

Wij geven u graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.