article banner
Advisory

Mijn klant betaalt via een relatie in Canada. Is daar iets mis mee?

Goeie vraag

Bij betalingen voor uw goederen of diensten via derden, loopt u een extra risico waar u zich misschien niet van bewust bent. Het klinkt handig zo'n tussenpersoon, maar waar komt dat geld eigenlijk vandaan? En wilt u daar wel mee betaald worden? Want mogelijk wordt u betaald via een spookbedrijf en leest u in de krant dat uw bedrijf een Nederlandse link is in de zoveelste smeergeldaffaire. Dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Er hoeft niets mis te zijn met een betaling voor uw goederen of diensten door een ander dan de vennootschap waaraan u levert. Zo kan sprake zijn van een dochter- of zusteronderneming die internationale betalingen verwerkt. Of kunnen deviezenbeperkingen rechtstreekse betalingen bemoeilijken waardoor een andere route wordt gekozen. Toch hebben diverse affaires recent aangetoond dat er nogal wat geld met een luchtje wordt rondgepompt in wereldwijde witwas carrousels. En met dat geld wilt u natuurlijk niet betaald worden.

Wist u dat honderden Schotse Limited Partnerships de spil vormden in grote witwas carrousels? Een kleine omissie in de wetgeving en het toezicht maakt daar mogelijk dat de 'partners' in de Limited Partnership offshore vennootschappen zijn. Zo was de werkelijke eigenaar niet te achterhalen. Het bleken spookbedrijven die met een bankrekening in een ander EU-land, veelal in Letland, een legitiem voorkomen kregen.

Maar ja, een land als Canada is toch geen vage offshore jurisdictie, wat kan daar nou mis mee zijn? Inderdaad, Canada klinkt als een risicoloos land net zoals dat tot voor kort voor Schotland het geval was. Want hetzelfde is mogelijk in Canada. En wij zien in onze onderzoekspraktijk dat dat ook daadwerkelijk gebeurt, doordat Canadese Limited Partnership de uitstraling geven van een bedrijfsentiteit vanuit een goed gereguleerde jurisdictie.

Uw klant en zakelijke partners kennen is een belangrijke maatregel om de risico's van witwassen te beperken. Weet dus met wie u zakendoet en ook wie degene is die namens uw klant betaalt, waarom en wat de relatie tussen uw klant en de betaler is. Begin met er simpelweg naar vragen en dit vast te leggen. Ken uw klant en laat indien nodig een achtergrondonderzoek uitvoeren naar binnenlandse en buitenlandse partners.

Weet u niet waar u moet beginnen of kunt u externe ondersteuning gebruiken? Neem dan contact op met onze Valuation, investigation & dispute services specialisten.

Gerelateerde artikelen