article banner
Tax

Vijf tips om u te wapenen tegen de nieuwe spaartaks

Drs. Cor Overduin Drs. Cor Overduin

U denkt misschien nog niet na over 1 januari 2017. Zo midden in de zomer lijkt dat ook nog ver weg. Maar terwijl u van een zonnetje geniet met een koel drankje bij de hand, is de belastingdienst nu al bezig om uw rente op 1 januari 2017 nog zwaarder te gaan belasten. Het echte vuurwerk komt over ruim 4 maanden dus uit Den Haag.

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus daarom geeft Cor Overduin, belastingadviseur bij Grant Thornton u nu al vast wat tips om de nieuwe spaartaks (box 3) de baas te zijn. Cor Overduin is de bedenker van de massaal bezwaar procedure tegen de huidige box 3-heffing die door de Bond voor Belastingbetalers wordt gevoerd.

Hoe werkt de nieuwe spaartaks?

De oude spaartaks gaat ervan uit dat u 4 procent rendement per jaar maakt, waarover u 30 procent belasting moet betalen. Dat betekent dat de belastingdienst een hap van 1,2 procent uit uw rendement nam. Bij een rendement op uw spaarrekening van zeg 0,5 procent per jaar, betekent het dus dat u dankzij de belastingdienst 0,7 procent per jaar achteruitspaart! De belastingdruk op uw rendement is dan maar liefst 240 procent en dan hebben we het nog maar niet over de inflatie die uw vermogen ook nog eens uitholt. In het nieuwe systeem wordt het nog slechter, met name voor de vermogens boven de 100.000 euro.

De oude 4 procent wordt ingeruild voor een rijtje dat varieert van 2,9 procent tot 5,5 procent. Daardoor is de hap die de belastingdienst uit uw rendement neemt, ook anders. Die gaat variëren van 0,9 procent tot 1,65 procent. Maar met de huidige lage rente staat dus nu al vast dat de belastingdienst met de nieuwe spaartaks ook weer meer dan 100 procent belasting gaat heffen op uw rendement. We blijven met zijn allen dus achteruitsparen! Voor de grotere vermogens is het helemaal dramatisch: bij een rente van zeg 0,5 procent en een belastingdruk van 1,65 procent lever je dus jaarlijks 1,15 procent van je vermogen in.

Vijf tips om de nieuwe spaartaks de baas te zijn

1. Zorg dat uw geld niet meer in box 3 zit op 1 januari 2017
De boodschap is simpel: als je in de verkeerde box (3) zit, zorg dan dat uw geld nog voor 1 januari aanstaande weg is uit box 3. Door een eigen BV of een fonds voor gemene rekening op te richten en uw geld daar in te stoppen, kunt u wegblijven uit box 3. Bij zo’n alternatief is de belasting 40 procent op de daadwerkelijke rendementen, dus bij een rendement van 0,5 procent is de belastingdruk 0,2 procent  Dat is heel wat sympathieker dan een belastingdruk van 1,65 procent ongeacht het werkelijke rendement.

Het nadeel van dit alternatief is wel dat er meer kosten (administratie, belastingaangifte) aan zijn verbonden. Maar u kunt veel zelf doen waardoor die kosten beperkt zijn.

2. Los nog dit jaar met spaargeld af op de hypotheeklening voor uw eigen woning
Aflossen van uw hypotheek met uw eigen spaargeld kan voordelig zijn. U bespaart dubbel: minder belastingdruk op uw spaargeld en ook nog eens lagere woonlasten. Als u voor uw hypotheek 5 procent rente moet betalen terwijl uw spaargeld maar 0,4 procent rente geeft, dan kan extra aflossen heel profijtelijk zijn. Pas wel op voor boeterente als u extra aflost. De regels verschillen per hypotheekverstrekker. Ook als u een spaarhypotheek hebt, moet u voorzichtig zijn.

3. Sluit hypotheekleningen eigen woning (over) binnen de familiekring
In de familiekring kan de een (meestal een kind) geld nodig hebben voor een huis en een ander (meestal een ouder of oom/tante) kan vermogen hebben dat op de bank nauwelijks wat oplevert. Geld uitlenen binnen de familie is dan een win-win situatie. Een hypotheeklening geven tegen bijvoorbeeld 3 procent levert de ouder wat meer op dan de spaarrekening en voor het kind is het om het even of men nou 3 procent betaalt aan een bank of aan een familielid.

4. Betaal uw voorlopige belastingaanslagen vóór 1 januari 2017
Belastingschulden zijn niet aftrekbaar op de peildatum. Een lager banksaldo werkt wel door op de peildatum. U kunt uw ‘blauwe enveloppen’ daarom maar beter betaald hebben voor 1 januari 2017. En als u nu al weet dat u voor 2016 moet gaan bijbetalen, dan kunt u beter nu alvast maar een hogere voorlopige aanslag vragen bij de belastingdienst.

5. Maak individueel bezwaar tegen de belastingaanslag over 2017
De kans is groot dat de rechter de nieuwe spaartaks niet goedkeurt. Er is stapeling van allerlei ficties en forfaits, er zijn allerlei discutabele uitgangspunten gehanteerd, er is nog steeds geen tegenbewijsregeling en de relatie met de werkelijkheid is ver te zoeken. Kortom, grote kans dat de rechter deze heffing gaat afkeuren. Dat kan de schatkist wel eens 4 miljard euro per jaar kosten.

De heren Dijsselbloem en Wiebes nemen nu dus een groot begrotingsrisico door deze nieuwe spaartaks in te voeren. Maar misschien denken zij dat dit niet hun probleem is, maar een probleem voor hun opvolgers. De verwachting is dat, inzake de nieuwe spaartaks, er best wel weer een massaal bezwaar procedure gaat komen.

Maar u heeft de beste kaarten wanneer u juist niet meedoet aan een massaal bezwaar procedure en in plaats daarvan individueel bezwaar maakt. Als u voor eigen glorie gaat, mag u namelijk een extra argument in uw bezwaarschrift opvoeren. Het gaat dan om de zogenoemde individuele buitensporige last. U mag duidelijk maken dat juist u als individu hard wordt getroffen door de nieuwe belastingmaatregel.

Bij massaal bezwaar kan dat niet en is de procedure meer gericht op het nieuwe stelsel zonder dat naar de individuele uitkomst wordt gekeken. Houd de berichten over de nieuwe spaartaks goed in de gaten in de komende maanden. Er verschijnt vast meer nieuws naarmate de datum 1 januari 2017 dichterbij komt.

Wij houden u in ieder geval op de hoogte.