article banner
Brexit

Wanneer gaat de Brexit in voor de btw en douane?

Bob van der Steen

Na de Brexit verandert de btw- en douanewetgeving voor u als u zaken doet met het Verenigd Koninkrijk. Wat er precies verandert, hangt af van welke zaken u doet met het Verenigd Koninkrijk. In onze eerdere artikelen over de Brexit kunt u lezen wat er naar verwachting verandert. Maar per wanneer gaat die verandering in? Dat is de grote vraag, en bijna alles is nog mogelijk.

Lees inzichten over de gevolgen van Brexit voor uw onderneming >>

Een overzicht van de data voor de mogelijke veranderingen. Onder dit overzicht kunt u een uitleg lezen over deze data:

  • 29 maart 2019, harde Brexit vindt plaats.
  • 31 december 2020, deadline overgangsregeling voorstel van Europese Unie (EU).
  • 29 maart 2021, deadline overgangsregeling voorstel van Conservatieven in het Verenigd Koninkrijk.
  • 22 november 2021, invoering nieuwe btw-regeling
  • 29 maart 2023, verlengde invoeringsperiode.
  • De Brexit vindt niet plaats.

29 maart 2019, harde Brexit

Op 29 maart 2017 is de termijn van twee jaar voor een 'harde' uittreding ingegaan. Dit betekent, dat als het Verenigd Koninkrijk en de EU niet anders overeenkomen, de Brexit op 29 maart 2019 een feit is.

31 december 2020, Verenigd Koninkrijk accepteert EU overgangsregeling

De EU heeft het Verenigd Koninkrijk een overgangsperiode aangeboden van 21 maanden vanaf 31 maart 2019 gerekend. In deze periode blijft het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese btw- en douaneregeling, met alle verplichtingen die daarbij horen. Het Verenigd Koninkrijk verliest wel haar inspraak.

29 maart 2021, EU accepteert overgangsregeling voorgesteld door het Verenigd Koninkrijk

Gedurende de overgangsperiode blijft het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese btw- en douaneregeling, met alle verplichtingen die daarbij horen. Het Verenigd Koninkrijk verliest wel haar inspraak. Vergelijkbaar met de voorgaande mogelijkheid, maar voor een iets langere periode. Dit is een voorstel van de Conservatieven in het Verenigd Koninkrijk.

22 november 2021, invoering nieuwe btw-regeling

De EU is van plan om een nieuwe btw-regeling in te voeren in 2022. Als het Verenigd Koninkrijk dan nog in de EU btw-regeling zit, dan is dit het tijdstip om uit te stappen.

29 maart 2023, verlengde invoeringsperiode

De Brexit vraagt veel van de bedrijven in het Verenigd Koninkrijk en de EU. Er is een discussie gaande om de bedrijven meer tijd te gunnen, te laten wennen aan de nieuwe situatie en de gelegenheid te geven de juiste maatregelen te treffen.

De Brexit gaat helemaal niet door

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar niet ondenkbaar. In het Verenigd Koninkrijk wordt de roep om een hernieuwd referendum luider. In de herfst van 2018 wordt het voorstel van de Verenigd Koninkrijk regering aan het Lagerhuis ter stemming voorgelegd. Als Labour en de Tory rebellen tegen stemmen, dan kan er mogelijk een tweede referendum plaatsvinden. Waarschijnlijk verleent de EU dan een verlenging van de twee jaars termijn om dit referendum te houden. Mocht de bevolking van het Verenigd Koninkrijk dan voor 'blijven' stemmen, dan kan het Verenigd Koninkrijk in de EU blijven.

Wat kunt u doen?

Ons advies is om uw activiteiten met het Verenigd Koninkrijk goed in kaart te brengen, om te kijken welke impact de Brexit op uw onderneming heeft. Heeft u advies nodig met betrekking tot de impact van de Brexit op uw bedrijfsactiviteiten? Neemt u dan contact op met onze btw-adviseurs.

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit