De Italiaanse belastingdienst heeft 60.000 Italiaanse ondernemers uit het Europese btw informatie uitwisseling systeem (VIES) geknikkerd. Wat betekent dit voor u als u zaken doet met Italië?

Btw ‘verlegd’ naar Italië

Als u vanuit Nederland goederen of diensten verkoopt aan Italiaanse bedrijven, dan hoeft u geen btw te berekenen. De btw is ‘verlegd’ naar uw Italiaanse klant. Dat betekent dat uw klant de btw in Italië moet betalen aan de belastingdienst. U moet dan wel op de aangifte intra communautaire prestaties (ICP) het verkoopbedrag en het btw-nummer van uw klant aangeven. Is het nummer niet goed of niet geldig, dan kan de belastingdienst in Nederland de btw bij u naheffen.

Btw-nummer niet meer geldig?

Als uw Italiaanse klant de btw op de van u ingekochte goederen of diensten niet goed aangeeft, dan kan het zijn dat zijn Italiaanse EU btw-nummer niet langer geldig is. Bij het indienen van uw ICP kunt u dan problemen verwachten.

Btw berekenen

Wij adviseren het btw-nummer van uw Italiaanse afnemers regelmatig te checken. Mocht het niet meer voorkomen in het VIES-systeem, dan kunt u maar beter Nederlandse btw berekenen.