article banner
Blog

Italië maakt schoon schip

Bob van der Steen Bob van der Steen

De Italiaanse belastingdienst heeft 60.000 Italiaanse ondernemers uit het Europese btw informatie uitwisseling systeem (VIES) geknikkerd. Wat betekent dit voor u als u zaken doet met Italië?

Btw ‘verlegd’ naar Italië

Als u vanuit Nederland goederen of diensten verkoopt aan Italiaanse bedrijven, dan hoeft u geen btw te berekenen. De btw is ‘verlegd’ naar uw Italiaanse klant. Dat betekent dat uw klant de btw in Italië moet betalen aan de belastingdienst. U moet dan wel op de aangifte intra communautaire prestaties (ICP) het verkoopbedrag en het btw-nummer van uw klant aangeven. Is het nummer niet goed of niet geldig, dan kan de belastingdienst in Nederland de btw bij u naheffen.

Btw-nummer niet meer geldig?

Als uw Italiaanse klant de btw op de van u ingekochte goederen of diensten niet goed aangeeft, dan kan het zijn dat zijn Italiaanse EU btw-nummer niet langer geldig is. Bij het indienen van uw ICP kunt u dan problemen verwachten.

Btw berekenen

Wij adviseren het btw-nummer van uw Italiaanse afnemers regelmatig te checken. Mocht het niet meer voorkomen in het VIES-systeem, dan kunt u maar beter Nederlandse btw berekenen.