article banner
Blog

Zwitserland niet meer welkom op EU-feestjes?

Bob van der Steen Bob van der Steen

Kent u dat... u organiseert regelmatig feestjes waarvoor u uw vrienden uitnodigt. Bij die vrienden zit ook een vriend – laten we hem Willem Tell noemen - die niet echt tot uw favoriete clubje vrienden hoort. Voor de lieve vrede nodigt u hem toch uit. Eentje meer of minder maakt niet uit en het is best handig om hem erbij te hebben. U weet maar nooit.

De relatie werd gespannen

Tijdens één van uw feestjes loopt het uit de hand. Waar het nu precies misging weten we niet meer. Waren het teveel drankjes, viel er een hors-oeuvre verkeerd of is er iets verkeerd gezegd. Het blijft gissen. Zeker is dat één van uw beste vrienden – Robin Hood - het voor gezien hield met uw favoriete clubje vrienden. Thuis had hij betere vrienden. U zou hem wel uitnodigen, maar hij hoefde dan niet meer verplicht mee te doen aan dat dure cadeau, dat uw favoriete vrienden altijd gaven.

Een gelijke behandeling, wel zo eerlijk toch?

Op uw beurt baalde u als een stekker dat Robin Hood niet langer een goede vriend, maar voortaan een gewone vriend wilde zijn. U voelde zich verraden en daar zou hij voor boeten, dat zou hem leren. Aan de andere kant wilde u hem ook niet helemaal op de kast jagen. U was nu gedwongen om alles wat u Willem Tell gunde ook aan Robin Hood te gunnen. Nu stond u voor een dilemma. U koos er uiteindelijk voor om Willem niet langer uit te nodigen en niet langer te matsen. Dan hoefde u Robin ook niet meer uit te nodigen.

Zwitserland, de Willem Tell van de Europese Unie

Dit is zo ongeveer wat er nu gebeurt tussen Zwitserland en de Europese Unie (EU). Zwitserland doet aan veel EU-vergaderingen mee en heeft honderden gunstige verdragen met de EU. De EU is er mee gestopt, omdat ze bang zijn dat het Verenigd Koninkrijk na de Brexit ook gunstige regelingen wilt. Zo raken we niet één maar misschien wel twee goede handelspartners kwijt.

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit