article banner
Tax

Btw-fraude in EU bedraagt 15% van totaal aan btw-inkomsten

Bob van der Steen Bob van der Steen

Volgens recent onderzoek bedraagt de jaarlijkse btw-fraude 168 miljard euro. Dit is ongeveer 15 procent van de totale btw-inkomsten van de 28 lidstaten van de EU.

Een groot deel is georganiseerde fraude, de rest hoofdzakelijk vanwege slecht opererende belastingdiensten en bedrijven die vanwege een faillissement niet meer kunnen betalen.
Belasting betalen vindt niemand leuk. Maar als die belasting dan ook nog bij fraudeurs terecht komt, om welke reden dan ook, dan maakt dat het helemaal slecht verteerbaar. Uiteindelijk heeft de consument deze btw betaald. Het gaat dus om belastinggeld dat verdwijnt. Maar waar is dan de ruchtbaarheid in de publieke en politieke opinie?

Een reactie van belastingdiensten en overheden op deze btw-fraude is om nog meer regels op te stellen. Nog makkelijker is om de btw-tarieven op te schroeven. Deze maatregelen maken het goedwillenden echter slechts lastiger, met de kans dat ook zij afhaken. Fraudeurs hebben namelijk geen last van meer regels of hoge btw-tarieven. De meeste fraude vindt plaats in de UK, Duitsland en Frankrijk en dat is ook iets om over na te denken.

Ondernemingen zijn zich niet altijd bewust van het feit dat zij in btw-fraude zijn betrokken. Fraudeurs maken bijvoorbeeld misbruik van briefpapier van de onderneming, of het eigen personeel fraudeert. Grant Thornton kan ondernemers helpen met een – intern – fraudeonderzoek of het opzetten van een geautomatiseerde btw-administratie die frauderen moeilijker maakt en de financieel directeur of CFO beter inzicht verschaft en monitoring eenvoudiger maakt.