article banner
Data-, privacy- en cyberrisico's

Wat kan ik doen om een hack of datalek te voorkomen?

Goeie vraag

Cyberincidenten en datalekken zijn steeds vaker in het nieuws

Omvangrijke gegevensdiefstal bij adviesbureau Deloitte. Persoonlijke patiëntgegevens van het Amsterdams Medisch Centrum die tijdelijk toegankelijk zijn voor iedereen. De APM-terminal die dagen plat ligt door ransomware. Steeds vaker zijn cyberincidenten en datalekken in het nieuws en in veel gevallen is er sprake van diefstal van gegevens of het gijzelen van data en systemen. Incidenten die bijna altijd voorkomen hadden kunnen worden.

Iedereen is kwetsbaar. U ook

Onlangs deed ik een cybersecurity assessment voor een financiële dienstverlener. Tot mijn grote verbazing kwam ik een applicatie tegen voorzien van de standaard inlognaam 'admin' en het standaardwachtwoord 'admin'. Dit programma gaf me rechtstreeks toegang tot alle bedrijfsgegevens en ik kon meteen veranderingen aanbrengen in alle vitale bedrijfsprocessen. Doe uzelf – en uw klanten – een plezier en controleer of uw organisatie standaardwachtwoorden gebruikt.

Vijf eenvoudige manieren om de kans op een hack te verkleinen

Ik geef u vijf andere tips waarmee u uw beveiliging tegen datalekken en hacken meteen stevig vergroot:

  1. Installeer software-updates zodra ze beschikbaar zijn.
  2. Zorg voor een firewall en up-to-date antivirus-software.
  3. Versleutel belangrijke bestanden en gebruik sterke wachtwoorden bestaande uit kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens met een minimale lengte van 9 karakters.
  4. Organiseer awareness-trainingen om uw medewerkers bewust te maken van de risico's.
  5. Voer jaarlijks een beveiligingsonderzoek uit zodat u weet of uw beveiligingsmaatregelen (nog) uw risico's afdekken.

Wilt u weten hoe u uw beveiliging ervoor staat? Onze cybersecurity specialisten adviseren u graag over een cybersecurity assessment.

Gerelateerde artikelen