article banner
Groei

Fiscaal in control zijn, dat kan toch helemaal niet?

Drs. Cor Overduin Drs. Cor Overduin

Cor Overduin is belastingadviseur bij Grant Thornton. Met zijn toekomstgerichte blik treedt hij regelmatig op als sparringpartner bij klanten met Tax-in-control vraagstukken.

Elke organisatie loopt fiscale risico’s

Voor een maakbedrijf zijn de risico’s anders dan voor een internationaal actieve zakelijke dienstverlener, maar elke organisatie loopt fiscale risico’s. Als ik een CFO vraag: ‘Doe jij aan fiscale risicobeheersing?’, zegt hij altijd: ‘Tuurlijk’. Maar op mijn vraag: ‘Wat zijn je belangrijkste risico’s?’ krijg ik meestal geen duidelijk antwoord. Na doorvragen blijkt fiscale informatie door verschillende medewerkers, op verschillende plaatsen en via verschillende manieren in de organisatie bijgehouden te worden.

De ene werknemer houdt de nieuwe ontwikkelingen bij in een Excel-sheet. Een ander hanteert zijn eigen mapje met hardcopy printjes om verbeterpunten voor kritieke processen te noteren. En weer iemand anders slaat zijn of haar items ergens op de lokale schijf van zijn/haar eigen computer op. Er is geen overzicht en geen uniforme vastlegging. Dat kan beter. Goede risicobeheersing is centraal geregeld, biedt overzicht en is toegankelijk voor alle betrokkenen. Alleen zo ben je fiscaal ‘in control’.

Ik geef u een paar voorbeelden

Stel, u leent 10 miljoen euro  voor een herfinanciering bij uw Amerikaanse moederbedrijf, tegen 12 procent rente - in de VS een heel normaal percentage. Na aangifte zegt de Nederlandse fiscus: ‘12 procent is te veel, wij gaan niet verder dan 5 procent.’ Uw aftrekpost gaat van 1.200.000 euro naar 500.000 euro.

Ander voorbeeld: u bent een bouwuitvoerder en u werkt veel met specialistische zzp´ers. Maar als niemand checkt of de arbeidsrelatie en contractvorm conform de nieuwe wet- en regelgeving zijn, riskeert u een flinke naheffing loonbelasting. Nog een voorbeeld: stel, u heeft uw maandelijkse aangifte omzetbelasting zo geregeld dat er maar één iemand is die ook fysiek op kantoor moet zijn om goedkeuring te geven: uzelf. Maar u bent per maand maar anderhalve dag op kantoor. Dan is het niet gek dat het boetes regent.

Uw fiscale risico’s beheersen

Hoe dat werkt? Om te beginnen doen we een nulmeting om te kijken waar in uw organisatie de risico’s zitten en of u die beheerst of niet. We brengen alle risico’s in kaart, op één centrale plek, toegankelijk voor iedereen. We bepalen quick wins en lange termijndoelstellingen. We stellen de juiste vragen en maken van fiscale risicobeheersing een vanzelfsprekend onderdeel van het denken en doen van uw medewerkers. Zodat we fiscale risicobeheersing in uw hele organisatie naar een hoger plan kunnen brengen.

Het resultaat: een organisatie die fiscaal ‘in control’ is. Met een actueel overzicht en zekerheid over uw fiscale positie. Uw mensen hebben ineens meer tijd om zich te concentreren op wat echt belangrijk is: groeien. In alle vrijheid. Zullen we het daar eens over hebben?

Gerelateerde artikelen