article banner
Goeie vraag

Wat levert meer op, snel lokaal groeien of langzaam globaal?

Goeie vraag

Hoe zit het met uw buitenlandambities?

Nederland is een klein land. Als succesvolle ondernemer heeft u er vast weleens over nagedacht om uit te breiden naar het buitenland, bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten of Azië. Om uw markt te vergroten. Om goedkoper te produceren. Om te besparen op transportkosten. Een buitenlands avontuur geeft focus, zet uw medewerkers op scherp en biedt groeikansen. En als ambitieuze ondernemer is het ook gewoon cool om buitenlandse vestigingen te hebben. Of niet?

Uitbreiden naar het buitenland kost tijd en energie

Ik maak regelmatig mee dat expansie naar het buitenland begint als een avontuur waar iedereen in de organisatie energie van krijgt en verzandt in een eindeloze tocht langs onbekende internationale wet- en regelgeving. Weg enthousiasme. Weg focus. En weg groei, want door alle inspanningen in het buitenland verslapt de aandacht voor uw thuismarkt en uw kernactiviteit. Bent u bezig met plannen voor uitbreiding naar het buitenland? Dan is dit mijn advies.

Stel uzelf deze drie vragen

  1. Is het nodig om nu al fysiek aanwezig te zijn in het buitenland of kunt u nog even wachten en voorlopig vanuit Nederland zakendoen? Als u te vroeg gaat lopen, loopt u het risico dat u onnodig geld en energie verspilt.
  2. Gaat u het doen? Zorg dan dat u precies weet welke activiteiten u wilt ontplooien in het buitenland en in welke volgorde u ze wilt starten. Gaat u alleen sales doen of ook R&D en productie? Laat u goed adviseren.
  3. En de belangrijkste: zijn uw buitenlandplannen in overeenstemming met uw langetermijnstrategie? Ervaring leert: hoe dichter u bij u uw kernactiviteit blijft, hoe groter uw kans op succes.

Wilt u meer weten of bent u benieuwd naar andere ideeën voor een gezonde buitenlandse groeistrategie? Maak kans op een groeigesprek. Lees meer over wat een groeigesprek inhoudt en meld u aan.

Hoe benut ik de groeikansen van mijn organisatie?
Met een groeigesprek!
Het Grant Thornton Groeirapport

 

(Be)sturen van uw organisatie naar groei

Grant Thornton heeft 6 kernuitdagingen voor groeiende organisaties geïdentificeerd. Wilt u weten wat deze uitdagingen zijn en met welke trends, ontwikkelingen en uitdagingen u te maken kunt krijgen op uw groeipad? Download dan nu het rapport.