article banner
Tax

Btw verschuldigd als levering goed of dienst uitblijft?

Rene Storij Rene Storij

Vliegtickets bestemd voor binnenlands vervoer, die volledig vooruit zijn betaald, zijn onderworpen aan btw-heffing. Ook als passagiers geen gebruik maken van het ticket. Dit volgt uit rechtspraak van het Europese Hof van Justitie (HvJ) in de gevoegde zaken Air France-KLM en Hop!-Brit Air SAS (C-250/14 en C-289/14). Mogelijk heeft deze uitspraak ook gevolgen voor andere sectoren.

De genoemde luchtvaarmaatschappijen waren van mening geen btw verschuldigd te zijn over de verkoop van deze vliegtickets. Dit in tegenstelling tot de Franse belastingdienst én het HvJ. Hierbij vindt het HvJ het kennelijk van belang dat de passagier het recht had gebruik te maken van de vervoersdienst, maar geen recht had op terugbetaling van de ticketprijs ingeval van no-show.

Schadevergoeding

Dit kan anders zijn, indien de passagier wél recht had op terugbetaling van de ticketprijs, eventueel onder inhouding van een bedrag ter dekking van de schade voor de luchtvaartmaatschappij. Die schadevergoeding zou dan btw-onbelast kunnen zijn, op basis van eerdere rechtspraak van het HvJ waarin werd bepaald dat de aanbetaling bij een (hotel)reservering in geval van annulering kwalificeerde als onbelaste schadevergoeding .

Invloed op andere sectoren

Naast de vervoersdiensten-sector kan bovenstaande uitspraak mogelijk ook van invloed zijn op vooruitbetalingen en annuleringen in andere sectoren (bv. de culturele sector) of op de btw-behandeling van sportschoolabonnementen en de afgifte van cadeau- of tegoedbonnen e.d. Wellicht kan zelfs eerder afgedragen btw (deels) worden teruggevraagd bij een aanpassing in de voorwaarden.

Heeft u te maken met het uitblijven van de levering van goederen of diensten en het afdragen van btw? Neem contact op met onze btw-adviseurs zodat de effecten van dit arrest voor uw specifieke situatie geïnventariseerd kunnen worden.