article banner
Tax

Btw-vrijstelling voor watersportorganisaties in werking

Vanaf 1 januari 2017 is de gewijzigde btw-vrijstelling voor watersportorganisaties zonder winstoogmerk in werking getreden. De btw-vrijstelling is gewijzigd op een aantal punten, deze lichten wij graag voor u toe.

Havenwerkzaamheden

Vanaf 1 januari 2017 zijn alle havenwerkzaamheden die verricht worden aan leden, vrijgesteld voor de btw.  Deze vrijstelling geldt ook als er personeel in loondienst wordt genomen voor deze werkzaamheden. Ongeacht de hoogte van het loon van het personeel.

Verhuur lig- en bergplaatsen aan leden

De verhuur van lig- en bergplaatsen is vanaf 1 januari 2017 alleen nog vrijgesteld als het gaat om vaartuigen welke op basis van objectieve eigenschappen geschikt zijn voor sportbeoefening. Hierbij valt o.a. te denken aan zeilboten geschikt voor wedstrijden. Vaartuigen die voor recreatief gebruik bedoeld zijn, zoals (zeil)jachten, vallen niet meer onder de vrijstelling.

Wat betekent dit voor de praktijk?

Dit betekent dat er voortaan een splitsing moet worden gemaakt tussen vrijgestelde sportbeoefening en belast recreatief gebruik. Verder betekent de vrijstelling op havenwerkzaamheden, dat btw op kosten niet meer in aftrek genomen worden.

Wilt u meer weten over de btw-vrijstelling voor watersportorganisaties? Neem dan contact op met onze btw-adviseurs.