article banner
Tax

Nieuwe call-off voorraad regeling voor btw in Duitsland

Bob van der Steen

Als u goederen opslaat bij uw toekomstige afnemer, maar die neemt pas van u af op een door hem te bepalen tijdstip, dan spreekt men vaak van 'call-off' voorraad. De levering vindt plaats op het moment dat de afnemer daadwerkelijk de beschikking over de goederen krijgt. Voor de btw zit er een aantal haken en ogen aan, vooral als uw 'call-off' voorraad in een andere EU-lidstaat ligt. De regeling in Duitsland verandert per 1 januari 2018 ingrijpend.

De gewone regeling

Als u voorraad overbrengt van de ene EU-lidstaat naar de andere, dan moet u meestal registreren voor de btw in het land van aankomst. U bent dan ook verplicht om btw-aangiften te doen. Deze regeling leidt tot een extra administratieve last.

Vereenvoudigde regeling

Veel EU-lidstaten hebben een vrijwillige vereenvoudigde regeling in het geval sprake is van 'call-off' of 'consignment' voorraad. Beide regelingen hebben gemeen dat op het moment van overbrengen de afnemer van de goederen bekend is. Als hiervan sprake is, dan hoeft u niet te registreren en geen btw-aangiften te doen. U mag de leveringen aangeven als intra communautaire levering, op het moment dat de afnemer goederen uit voorraad neemt. Dit scheelt aanzienlijk in uw administratieve lasten.

Duitsland

Duitsland had nog geen vereenvoudigde regeling. Dit betekent dat u ingeval van 'call-off' voorraad in Duitsland moet registeren en uw afnemers Duitse btw moet berekenen. De btw moet u op maandelijkse btw-aangiften betalen aan de Duitse belastingdienst. Met ingang van 1 januari 2018 verandert dit. Vanaf die datum moet u de regeling verplicht toepassen, als nagenoeg zeker is dat uw beoogde afnemer de goederen ook daadwerkelijk afneemt.

U heeft 'call-off' voorraad in Duitsland?

Bent u in Duitsland geregistreerd voor de btw vanwege 'call-off' of 'consignment' voorraad dan verandert er mogelijk iets voor u. Als u nu Duitse btw berekent aan uw afnemers, dan mag dat vanaf 1 januari 2018 waarschijnlijk niet meer. Doet u dat toch, dan loopt uw afnemer het gevaar dat die btw niet voor aftrek in aanmerking komt. U moet waarschijnlijk de-registreren in Duitsland. De verkopen naar Duitsland moet u voortaan als intracommunautaire levering aangeven.

Wat kunt u doen?

Ons advies is de 'call-off' of 'consignment' contracten te reviewen en te bepalen of de nieuwe regeling voor u van toepassing is. U kunt er dan voor kiezen om de nieuwe regeling toe te passen, of het contract dusdanig te wijzigen dat u wel geregistreerd moet blijven in Duitsland.

Wilt u meer weten over de call-off voorraad regeling of heeft u advies nodig? Neem dan contact op met onze btw-adviseurs. Wilt u meer weten over zakendoen in Duitsland? Neem contact op met onze German desk.

Gerelateerde artikelen