COVID-19

Het steunpakket keert terug in vierde kwartaal 2021

Christiaan Buizer
Door:
insight featured image
Het demissionaire kabinet trekt wederom 1,3 miljard euro uit voor een nieuwe ronde steunmaatregelen naar aanleiding van de nieuwe beperkende coronamaatregelen. Hiermee verlengt het kabinet de TVL-regeling, komt er extra ondersteuning voor de evenementen en komen er middelen vrij voor de land- en tuinbouw. Er komt geen nieuwe NOW-regeling in dit verlengde steunpakket.
Onderwerpen

Tegemoetkoming Vaste Lasten Q4 2021

Heeft u in het vierde kwartaal van 2021 meer dan 30 procent omzetverlies ten opzichte van de referentieperioden? Vraag dan in de loop van het vierde kwartaal 2021 een TVL-subsidie aan als tegemoetkoming voor uw vaste bedrijfslasten. De subsidie wordt berekend met het omzetverlies, een percentage vaste lasten van de sector en een vast subsidiepercentage van 85 procent. U kan de TVL-regeling ook aanvragen wanneer u deze nog niet eerder heeft gebruikt. De precieze openstelling wacht op goedkeuring van de Europese Commissie.

Heb ik recht op TVL?

Twijfelt u of u recht heeft op TVL of weet u door alle uitzonderingen en aanpassingen niet meer aan welke voorwaarden u moet voldoen? Met behulp van onderstaande tabel met de voorwaarden en verschillen van de TVL bepaalt u welke mogelijkheden voor u open staan en welke voorwaarden voor uw eventuele aanvraag gelden.

Ondersteuning land- en tuinbouw

hebben nog steeds te maken met het landbouwspecifieke plafond van het staatssteunkader. Hierdoor is gelijke behandeling met andere bedrijven die TVL-steun ontvangen niet mogelijk. Daarom is besloten om de regeling Ongedekte Vaste Kosten (OVK) ook in het vierde kwartaal van 2021 open te stellen.

Ondersteuning voor evenementen

De nieuwe coronamaatregelen zorgen voor grote onzekerheid binnen de evenementensector. Daarom geldt voor evenementen die de overheid verbiedt in verband met corona, tot het einde van 2021 de Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC). Omdat het evenementverbod onmiddellijk inging, verhoogt de overheid het subsidiepercentage naar 100 procent, zoals in de zomerperiode.

Voor evenementen die buiten de TRSEC vallen, werkt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) momenteel de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) nog uit. Deze is van toepassing zolang in 2021 een verbod op de evenementen geldt en kent ook een vergoedingspercentage van 100 procent van de kosten.

Ondersteuning culturele sector

De overheid komt culturele instellingen die te maken hebben met de beperkende maatregelen tegemoet. De uitbereiding van de suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten zorgt voor een vergoeding van maximaal 55 procent van de kaarten van de totale reguliere capaciteit en is opengesteld voor voorstellingen met een zitplaats. Sommige instellingen kunnen hiernaast ook aanspraak maken op de TVL Q4 2021.

Voorlopig geen voortzetting NOW

De NOW-regeling is voorlopig niet verlengd voor het vierde kwartaal van 2021 omdat de beperkende maatregelen momenteel voor 3 weken van kracht zijn. Deze treffen vooral de horeca en de evenementensector. Het demissionaire kabinet is van mening dat de NOW-regeling te generiek is voor de huidige situatie. Een sectorspecifieke NOW, bijvoorbeeld alleen voor de horeca en de evenementensector, is echter niet uitvoerbaar voor het UWV.

Daarnaast voert de overheid aan dat de NOW minder goed past bij de huidige krappe arbeidsmarkt en dat met openstelling van een nieuwe tranche van de NOW de kans op misbruik groot is.

Verlengt de overheid de beperkende maatregelen na 4 december 2021, dan wordt de heropening van de NOW opnieuw overwogen.

Meer weten?

Heeft u vragen over de Tegemoetkoming Vaste Lasten of over de andere coronamaatregelen die de overheid heeft getroffen voor ondernemers? Neem dan contact op met ons coronateam.

Blijf op de hoogte!

Wij geven u graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.