In tijden van extreme economische uitdagingen moet u niet alleen de crisis doorstaan, maar ook een pauze inlassen om uw onderneming opnieuw af te stemmen op de wendingen op de weg die voor u ligt.

COVID-19 heeft het ondernemerslandschap als geen ander uitgedaagd en veel ondernemers in het middenbedrijf zijn nu volledig gericht op het opbouwen van meer veerkracht in hun bedrijfsvoering. Maar echte veerkracht gaat verder dan overleven op korte termijn - het betekent dat u snelheid moet maken om uw onderneming terug te brengen naar een groeitraject.

Het opbouwen van veerkracht vereist een grondige - en voortdurende - controle van uw omgeving, om daarna de prestaties van uw onderneming naar die omstandigheden te optimaliseren. Het gaat erom de huidige neergang - zoals professor Andrew Scott van de London Business School zegt - als een pitstop te behandelen.

In formule 1-races is het gebruikelijk dat auto’s een zeer korte tijd buiten het circuit doorbrengen om een zeer gerichte prestatiebeoordeling en -reset te ondergaan. Dan worden de banden vervangen, er wordt getankt en de auto wordt optimaal afgesteld naar de omstandigheden van de race.

Dat geldt ook voor ondernemingen die positief uit de pandemie willen komen. U moet kijken naar externe factoren, zoals: hoe gedragen uw klanten zich, is de marktdynamiek en het concurrentielandschap veranderd, waar haalt u geld vandaan en hoe kunt u zich voorbereiden op veranderingen in wet- en regelgeving.

Met dat inzicht kunt u vervolgens uw interne resources aanpassen of transformeren, zoals het talent en de vaardigheden van uw medewerkers, technologie en innovatie, operationele wendbaarheid, en de risico- en bestuursprocessen die aan de basis liggen van uw strategie en programma's. Al deze gebieden werken synchroon om uw prestaties te verbeteren.

Marcel Welsink.pngMarcel Welsink, bestuursvoorzitter bij Grant Thornton, zegt: "Dit is een klassiek moment om een pauze in te lassen, te resetten en door te gaan. Door de omstandigheden zijn we allemaal gedwongen om achterover te leunen en beter te kijken naar wat we doen. Het is een moment bij uitstek voor ondernemingen om zichzelf te 'retunen'."

 

 

Christiaan Buizer.pngVoor sommige ondernemingen heeft overleven van dag tot dag op dit moment hun hoogste prioriteit. Christiaan Buizer, partner tax bij Grant Thornton, zegt: "We hebben het over een pitstop team, maar veel ondernemingen hebben een crash gehad. Het circuit dat voor ons ligt heeft veel scherpe bochten, en de weg vooruit zal in veel sectoren moeilijk zijn. Toch zullen de ondernemingen, die bloeien in een post-COVID-wereld, degenen zijn die hebben geleerd om zichzelf opnieuw uit te vinden in tijden van tegenspoed."

Spreek met uw Grant Thornton-adviseur om te bespreken hoe u meer veerkracht in uw onderneming kunt ontwikkelen.

Wilt u meer manieren vinden om uw onderneming opnieuw af te stemmen?

Onze reeks inzichten kan ondernemingen helpen om te kijken naar de externe drijfveren en interne mogelijkheden, die hun strategie en programma's onderbouwen en om synchroon te werken aan het verbeteren van de prestaties. Lees verder om een zakelijke pitstop te maken en veerkracht op te bouwen.

Externe drijfveren:

  • Klanten en klantgedrag
  • Concurrerende marktdynamiek
  • Lokale regelgeving
  • Toegang tot financiering

Interne mogelijkheden:

  • Mensen en vaardigheden
  • Operationele wendbaarheid
  • Technologie en digitaal
  • Risico en bestuur

Blijf op de hoogte!

Wij geven u graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.